eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

IMF: radikális váltás kell az euróövezeti válság kezelésében

Az IMF radikális váltást szorgalmaz az euróövezeti adósságszolgálati válság kezelésében.

Az euróövezeti adósságszolgálati válság hatásai már kezdenek átterjedni a perifériáról a központra is, bankokra és befektetőkre, és már nem zárható ki egy újabb recesszió bekövetkezésének lehetősége sem - indokolta Antonio Borges, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai programvezetője egy brüsszeli sajtókonferencián a radikális váltás szükségességét az euróövezeti válság kezelésében.

Az IMF előrejelzése szerint az európai GDP-növekedés 2011-ben 2,3 százalékra lassul a 2010-es 2,4 százalékról, majd 2012-ben 1,8 százalékra csökken. Az infláció a 2011-es 4,2 százalékról 2012-ben 3,1 százalékra mérséklődik.

Mindezek lazább monetáris politikát tennének indokolttá, de emellett az EU-nak meg kellene könnyítenie az EKB számára a másodpiaci szereplést is.

Antonio Borges elismerte, hogy a legtöbb európai ország nincs abban a helyzetben, hogy megengedhesse magának gazdasági ösztönző programok finanszírozását. "Természetesen a költségvetési politikában szigorú fegyelmet kell tartaniuk" - mondta.

Görögországnak Borges szerint fel kellene gyorsítania a gazdasági reformok bevezetését és az állami aktívák privatizálását.

Borges szerint nem kell sürgetni a hitelezői trojka és Görögország között a segélycsomag esedékes részletének átutalási feltételeiről folyó tárgyalásokat. "Az a lényeg, hogy nem kell a dolgot elsietni" - fogalmazott Borges, hozzátéve, hogy bízik a tárgyalások eredményes lezárásában.

A trojka jelentése a folyósítási feltételek teljesítéséről október második felében várható.

Borges szerint felül kell vizsgálni az eredetileg 109 milliárd euróra becsült második görög segélycsomagot, mivel túlhaladt rajta az idő. A csomagnak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie a gazdasági növekedés ösztönzésére ahelyett, hogy pusztán a görög költségvetés egyenlegére koncentrálna. Az alapnak nagyobb összeg felett kell rendelkeznie, és szélesíteni kell cselekvési szabadságát is. Borges közölte, hogy az IMF "feltétlenül részt vesz" a második görög segélycsomagban, amennyiben meggyőződik az ország elkötelezettségében adósságproblémájának megoldása iránt.

Antonio Borges bejelentette, hogy amint az euróövezet mind a 17 tagja ratifikálta az EFSF európai pénzügyi stabilitási alap hatáskörének kibővítéséről szóló törvényjavaslatot, az alappal vállvetve az IMF is részt fog venni a másodpiaci műveletekben. Az EFSF hatáskörének kibővítéséhez még Szlovákia és Hollandia beleegyezése hiányzik, de még a hó vége előtt döntés várható az ügyben.

Borges konkrétan olasz és spanyol államkötvények vásárlását helyezte kilátásba a pénzügyi válság elharapódzásának megakadályozására.

A cél érdekében az IMF külön alapot hoz létre elsődleges és másodpiaci műveletek végrehajtására. Az IMF mostanáig 80 milliárd euróval járult hozzá az euróövezeti mentőcsomagokhoz.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×