eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hivatalosan is magyar kézben a 21,2 százalékos Mol-pakett

A magyar állam 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel visszavásárolta a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari vállalattól. A lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, oldja meg a magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a Mol stratégiai vállalat jellegét - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Mol-pakett visszavásárlását előkészítő intenzív tárgyalássorozatot a magyar állam és a Szurgutnyeftegaz között 2011. május 24-én létrejött részvény adásvételi szerződés zárta le -olvasható a tárca közleményében.

A vételárat a már korábban lehívott és el nem költött, szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás sem az államadósságot, sem a költségvetési hiányt nem növeli.

A kormány a részvénycsomag feletti tulajdonosi jogok gyakorlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte ki. Az UniCredit Bank, mint elszámoló és lebonyolító bank vett részt a tranzakcióban.

Az adásvételt az Országgyűlés júniusban megtárgyalta és jóváhagyta. Az átláthatóság és felelős döntéshozatal érdekében a kormány a megkötött szerződést teljes egészében nyilvánosságra hozta.

A 21,2 százalékos Mol-pakett visszaszerzése kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű esemény. A nyolcvanas évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordul elő, hogy az állam a közjó érdekében visszavásárol egy, az ország pénzügyi mozgásterét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet.

Az ésszerű és jövedelmező, a nemzeti vagyon gyarapodását eredményező adásvétel túlmutat az üzleti kalkulációkon: nemcsak egy sikeres vállalatban való részesedés visszaszerzését jelenti, hanem a régió energiapolitikájában is hangsúlyosabb szerepet biztosít Magyarország számára - zárul a tárca közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×