eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Százmillió dollárt költ a Mol Kurdisztánban

A Mol Nyrt. az idén 100 millió dollárt költ a kurdisztáni régióban az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan blokkban olajkutatásokra és ehhez kapcsolódó beruházásokra.

Majdi Ahmad, a Mol 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a Kalegran Ltd. ügyvezető igazgatója az MTI-nek Erbilben elmondta, az ideit is beleértve 2008 óta 200 millió dollárt fektet be az év végéig a Mol a két blokkban, míg a további költést alapvetően az határozza meg, hogy milyen sikerrel jár az itten tevékenység.

A Mol a 899 négyzetkilométeres Akri-Bijeel blokk területén már talált olajat, ahol 2010 végén fejeződött be az első kutatófúrás, a Bijell-1 tesztelése. A kút tesztelésének utolsó szakaszában napi 3.743 hordó olajat és 99 hordó olajegyenértékű gázt adott. Az eredmények alapján a Kalegran Ltd., a blokk operátora, tájékoztatta az iraki kormányt, hogy találatot ért el.

A Mol 80 százalékos részesedéssel operátora a blokknak, azaz a magyar cég irányítja a kutatásokat, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd.-nek 20 százalékos a részesedése.

A kurdisztáni kormánnyal kötött megállapodás értelmében azonban a tulajdonosoknak, legfeljebb 20 százalékig egy harmadik fél belépését is lehetővé kell tennie az állam kijelölése alapján.

A másik blokk, a Shaikan területe 283 négyzetkilométer. A Mol itt 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, partnerei a Gulf Keystone Petroleum International Ltd., mint operátor és a Texas Keystone Inc.

A blokkban a Shaikan-1 fúrás a tavaly novemberben bejelentett rétegvizsgálat alapján napi több mint 4.600 hordó olajat adott.

Az idén márciusban a Shaikan-2 fúrás is sikert hozott, napi több mint nyolcezer hordó olaj és napi 393 hordó egyenértékű gáz felhozatalával. A Mol feltételezi, hogy a termelési fázisban ennél magasabb ütem is elérhető. A harmadik kút, a Shaikan-3 napi 9.800 hordó olajat hoz.

A mostani elképzelések szerint a Bijell-1 kút kezdetben napi 6 ezer hordó olajat ad majd, míg csúcsidőben, a két blokk kútjai összesen mintegy 70 ezer hordónyit. Az olajipari tapasztalatok szerint egy jó kút 20-50 évig is üzemel, de előfordul 70 éves kitermelési időszak is.

A Mol az idén és jövőre még több kutatófúrást is tervez az Akri-Bijeel blokkban, s a tervek szerint a próbatermelés 2012-ben kezdődik meg. A kutakat átlagosan 4 ezer méterre fúrják, s egy kút átlagosan 30-40 millió dollárba kerül a teljes beruházást nézve. Az iparági tapasztalatok szerint 7 kutatófúrásból átlagosan egy sikeres. A Molnak az Akri-Bijeel blokkban már az első kutatófúrása sikeres volt.

A blokkban az idén márciusban megkezdték a második, a Bekhme-1 kutatófúrás lemélyítését, s a fúrás már elérte az 1.600 méteres mélységet.

Kurdisztában a magyar olajcég a fúrásokkal a Mol-csoporthoz tartozó horvát INA-Croscón keresztül tulajdonolt leányvállalatát, a Rotaryt bízta meg.

Az ügyvezető elmondta, a 35 főt foglalkoztató Kalegran még az idén újabb munkatársakat vesz fel, s így a létszám az év végére elérheti, meghaladhatja a 85-öt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×