eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Egekbe szökhet az alma ára

Már most is drága, bár jó minőségű alma kapható a hazai üzletekben. Ennek egyik oka, hogy egyre többe kerül a készletezés - mondta el az InfoRádió megkeresésére az Alma Terméktanács főtitkára. Inántsy Ferenc szerint a jó minőségű áruért kilónként akár ötszáz forintot is elkérhetnek. A főtitkár beszámolt arról is, hogy a hétvégi fagy után még zajlik a kárfelmérés. Fülep Imre nyírbátori termelő szerint őszre újabb drasztikus drágulás jöhet az almapiacon. A mostani természeti csapás csak neki több százmilliós kárt okozott.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az almatermelők és azok a kereskedők, akik készletezik az árut, csak jó minőségű és viszonylag kevés almát tároltak. A boltban most fellelhető alma ezért szép, de magas az ára - mondta el az InfoRádiónak az Alma Terméktanács főtitkára.

Inántsy Ferenc szerint a magas árak oka az is, hogy máskor ebben az időszakban - április végén, május elején - Ausztriából és Olaszországból szokott érkezni nem túlságosan jó minőségű, de eléggé olcsó almamennyiség, amely megfogta az itthoni árakat. Idén viszont a külföldről érkező alma is olyan árszinten van, amely az itteni fogyasztói árakhoz igazodik - fejtette ki.

A főtitkár az árak alakulásáról azt mondta: attól függően, hogy hol veszi a vásárló, kétszáztól ötszáz forintig kapható most az alma kilója. Úgy vélekedett, hogy a jó minőségű almáért a kilónként háromszáz forintos, vagy az alatti ár a reális. Ennyiért egyébként most hozzá is lehet jutni - jegyezte meg.

Az almapiacon a fagykárok nem a nyári, hanem az őszi, illetve a jövő évi áraknál jelentkeznek majd - jelezte Inántsy Ferenc. De azt is hozzátette, hogy azért nehéz megjósolni a drágulás mértékét, mert az ország almatermésének csak hatvan százaléka származik a keleti vidékekről, máshol azonban a hírek szerint nem volt fagy, így ott még teremhet jó minőségű gyümölcs.

Jobb a magyar, mint a lengyel

A mostani drágulás egyik oka a tavalyi kevesebb almatermés, a másik pedig, hogy a román, a szlovák és a cseh irányú export mennyisége is jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest - mondta az InfoRádióban Fülep Imre nyírbátori almatermelő.

Szerinte nem drágább a magyar alma, mint a déligyümölcsök, ráadásul a magyar termelők és a közép-kelet európai fogyasztók is érzékelhetik a minőségbeli különbséget. Amíg a lengyel alma színtelenebb, tehát nem kívánatos fogyasztói szemszögből, ráadásul íztelenebb is, a magyarnak ezzel szemben jobb a színe és ízesebb - fűzte hozzá.

Fülep Imre elmondta: május ötödikén kevésbé, viszont hatodikán nagyon nagy mértékben sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelők legnagyobb részét a fagy. Olyannyira, hogy a letargiából még nem sikerült magukhoz térni.

A kár százszázalékos, hasonló - a kicsit későbbi időpontban beütött -, 2007-es elfegyás idején elszenvedetthez - mondta Fülep Imre. Egyelőre nem tudja számszerűsíteni a kárát a nyírbátori almatermelő, becslések szerint ez akár elérheti a kettőszáz millió forintot.

A további drágulás esélyeiről Fülep Imre úgy nyilatkozott: amíg a hűtőházakban van alma, addig nem nőnek az árak, de az ősziekről elképzelni sem tudja, miként alakulnak. Annyi biztos, hogy olcsóbb nem lesz az alma, mint most, hiszen a mostani fagykár drasztikus hozamkieséssel jár, ezért az árak akár az egekig emelkedhetnek.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×