eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Amiben Kína már világelső - de még nem nagyhatalom

Kína a gyártási és megrendelési adatok alapján a világ legnagyobb hajógyártójává vált 2010-ben. Pekingnek ugyanakkor még évekre van szüksége, hogy igazi nagyhatalommá váljon, ráadásul az iparágnak a kedvezőtlen külső körülmények miatt nagy kihívásokkal kell szembenéznie.

Kína tavaly összesen 65,6 millió tonna teherbíró kapacitással rendelkező hajót épített, és további 75,2 millió tonna teherbíró kapacitású hajóra vett fel megrendelést. Ez a globális termelés 43, a világ összes megrendelésének pedig az 54 százaléka, vagyis Dél-Koreát megelőzve Kína lett a világ első számú hajógyártója - jelentette be Li Tong, a pekingi ipari és információs-technológiai minisztérium felszerelés-ipari osztályának igazgató-helyettese.

Az igazi nagyhatalommá váláshoz azonban a mennyiségi elsőségen kívül minőségi felzárkózás is szükséges, Peking ezt a célt - a jelenlegi ötéves tervben is prioritások közé sorolva - 2015-re véli megvalósíthatónak. A távol-keleti ország elsősorban az innovációs és technológiai fejlesztések, valamint az óceánjárók építése területén küzd lemaradással a high tech hajók gyártásában élen járó Japánhoz, az Egyesült Államokhoz és Dél-Koreához képest.

Peking ambícióit ugyanakkor több körülmény is veszélyezteti: a magas olajárak és a növekvő munkaerő-költségek egyre jelentősebb anyagi teherrel járnak, különösen a kis- és közepes hajótársaságok számára. A tengerparti vállalatok mintegy 30 százaléka veszteséges ma - becsülte Hszü Csü-jüan közlekedési miniszter-helyettes múlt héten a China Daily napilapnak nyilatkozva.

A gondot az is tetézi, hogy a jüan felértékelődése miatt az európai és amerikai exportpartnerek mindinkább az olcsóbb piacok, így India és Vietnam felé fordulnak.

Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×