eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezért fontos Orbán németországi útja

Orbán Viktor a jövő héten Frankfurtban német befektetők számára tart előadást. A kormány tagjai a német pénzügyi központban mérik fel a befektetők magyar kötvények iránti étvágyát és készítik elő az utat egy esetleges eurókötvény-kibocsátás előtt - vélekedik a Portfolio.

A jövő hét második felében Orbán Viktor Németországban tesz látogatást. Berlinben Angela Merkel kancellárral és nagy német termelőcégek képviselőivel találkozik, majd Frankfurtban előadást tart jelentős német befektetőknek - olvasható Szijjártó Péter közleményében.

Emlékezetes, a múlt hét során már ismertté vált, hogy a kormányfő pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára társaságban befektetői prezentációt tart. Az utazás tényét csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábja megerősítette az MTI-nek.

Mi áll a háttérben?


Mint ismert, Magyarország az április 18-i (egy esetleges eurókötvény-kibocsátással kapcsolatos) befektetői találkozó lebonyolításával a Deutsche Bank AG, ING Bank NV és UniCredit SpA pénzintézeteket bízta meg. A kibocsátás pontos dátumáról, illetve a kötvény futamidejéről azonban eddig nem jelent meg pontos információ.

Egyelőre csak annyi ismert a Raiffeisen Bank elemzőinek minapi írása szerint, hogy az ÁKK szerint a londoni befektetői találkozók jól sikerültek, de a kötvénykibocsátásra várhatóan csak májusban kerül sor. A bank szakértői hozzáfűzték: az új kibocsátás már az ország egész éves külső finanszírozási szükségletét (4 milliárd euró) biztosíthatná, ezáltal újabb pozitív üzenetet jelentene a befektetőknek.

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány tagjai most a német pénzügyi központban mérik fel a befektetők magyar kötvények iránti étvágyát és készítik elő az utat egy esetleges eurókötvény-kibocsátás előtt - írja a Portfolio.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×