INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Radikálisan csökken a magyar domain-regisztráció ideje

InfoRádió / MTI
A jövőben a korábbi két hét helyett 1-2 munkanap alatt használatba vehetik új domainjeiket a magánszemélyek, a vállalkozások és civil szervezetek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Magyarországon a hazai, ".hu" domainek regisztrációs gyakorlatának felügyeletét az Internet Szolgáltatók Tanácsa látja el, a domain-regisztrációt pedig a vele szerződésben álló magyarországi internetszolgáltatók végzik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkársága, Nyitrai Zsolt államtitkár vezetésével az elmúlt hetekben egyeztetéseket kezdeményezett a testülettel azért, hogy a magyar domain-regisztráció kéthetes átfutási ideje radikálisan rövidüljön. A napokban megszületett egyezség nyomán a jövőben 1-2 munkanapra csökken a magyar (.hu) domain-regisztráció időigénye.

A megváltoztatott rendszer az esetleges jogsértő igények kiszűrését továbbra is biztosítja azzal, hogy a korábbi várólista helyett - az igényelt domain feltételes használatba adása mellett - 8 napon belül lehet az igényléssel szemben panasszal élni.

A lépéssel a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően Magyarországon is gyorsan használhatóvá válnak a megigényelt domainek, így a hazai vállalkozások szinte azonnal a világhálóra léphetnek szolgáltatásaikkal és termékeikkel - hangsúlyozza a közlemény.

A címlapról ajánljuk