eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Munkaerőpiaci nyitás: "rendkívüli lehetőségek"

A május elsejei német és osztrák munkaerőpiaci nyitás nem csak a 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai tagállamok munkavállalói, hanem az egész Európai Unió számára rendkívüli lehetőségeket rejt - hangsúlyozta pénteki nyilatkozatában Õry Csaba fideszes európai parlamenti (EP) képviselő.

"Elő kell segítenünk a munkavállalók mobilitását, amely nagyban hozzájárul a versenyképesség és a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdasági növekedés erősítéséhez" - tette hozzá.

Május elsejével az utolsó két "régi" uniós tagállam - Ausztria és Németország - is feloldja átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc posztkommunista tagállam munkavállalói előtt, így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók már az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak. Annak ellenére azonban, hogy az Európai Bizottság és több kutatóintézet is az uniós szabad munkaerő-áramlás pozitív hatásairól számolt be, a 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.

Õry szerint a szabad munkaerő-áramlás ösztönzése egész Európa számára kiemelt fontosságú, hiszen az a versenyképességet, a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést egyszerre fokozza.

"Mindent meg kell tennünk, hogy a bolgár és romániai munkavállalók is mihamarabb szabadon vállalhassanak munkát az Európai Unió egész területén" - szögezte le a magyar EP-képviselő.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×