eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Az OTP 72 forintos osztalékot fizet

Az OTP Bank pénteki közgyűlésének döntése értelmében a bank részvényenként 72 forint osztalékot fizet részvényeseinek a múlt év eredményéből. A saját részvényre eső osztalékot a bank felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között. Ezért a ténylegesen fizetett osztalék részvényenként 73 forint lesz.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az OTP csoport anyabankjának 108,964 milliárd forint összegű adózott eredményéből a 20,16 milliárd forint osztalékalap mellett 10,896 milliárd forintot általános tartalékképzésre kell fordítani. Így nem konszolidált mérleg szerinti eredményként 77,908 milliárd forintot könyvel el az OTP Bank a magyar számviteli szabályok szerint.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Portfolio tudósítása szerint azzal kezdte beszédét, hogy nagy nap a mai, hiszen két eseményre figyel a világ, az egyik az OTP közgyűlése, a másik a királyi esküvő, Csányi igyekszik szürkén prezentálni a tavalyi eredményeket, nehogy elhomályosítsa a másik nagy eseményt.

Az OTP tavaly kiemelkedően teljesített - folytatja a bankvezér -, hiszen az eszközökre vetített megtérülés 1,4 százalék volt, a versenytársakhoz képest ez kiemelkedő érték. A csoport tőkemegfelelése is átlagon felüli, a 17,5 százalékos tőkemegfeleléssel az OTP Európa élvonalába tartozik. A Tier1-es ráta 14 százalékos, ez magasabb, mint amit a szabályozó megkövetel.

Az OTP csoport Európában a CEBS stressz-teszt alapján a második pozíciót szerezte meg. Közel 6,5 milliárd euró likviditási tartalékkal rendelkezik a bank, bármilyen forrás bevonása nélkül is 6 milliárd eurós ez az érték az egy éven belül esedékes lejáratok levonása után, miközben a nettó hitel/betét mutató 108 százalék.

Csányi szerint az OTP részvények alulértékeltek. Abban reménykednek, hogy a Széll Kálmán-terv sikereket hoz, ezen keresztül Magyarország, és így az OTP megítélése is javulhat, ezzel pedig emelkedhet a részvényárfolyam.

A menedzsment javaslatot tett részvényenként 73 forintnyi osztalék kifizetésére, ezt a közgyűlésnek kell elfogadnia. Hogy miért csak 73 forintot fizet az OTP Csányi azt mondta, hogy egyrészt vannak még bizonytalanságok a világgazdaságba, ezen felül pedig további konszolidáció zajlik a bankszektorban, amibe az OTP is igyekszik bekapcsolódni, elsősorban azokban az országokban akvirálnának, ahol a bank piaci részesedése alacsony.

A kockázati költségekkel kapcsolatban Csányi elmondta, ezzel nem elégedettek, a cél az lenne hogy a válság előtti szint közelébe csökkenjen a céltartalékképzés.

2010-ben sikerült stabilan tartani a marzsokat, ez többek között annak köszönhető, hogy a társaság erős költségkontrollt alkalmazott.

A válság utáni növekedés a bankcsoport országaiban különböző mértékű, de már látnak biztató jeleket, például Ukrajnában és Oroszországban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×