INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A médiatanács százmilliós támogatásról hozott döntést

InfoRádió / MTI
Százmillió forintos keretösszegű pályázatot ír ki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa májusban elsődlegesen helyi tévék és rádiók támogatására - közölte a szervezet szóvivői irodája pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az összegre a jövőben egységesen "közösséginek" nevezett médiaszolgáltatók pályázhatnak, vagyis a korábbi fogalmak szerint a nem nyereségérdekelt, illetve a közműsor-szolgáltató médiumok.

A százmilliós keretösszegből a "közösségi" tévék és rádiók a stúdiótechnikai háttér kialakításához kaphatnak úgynevezett műszaki támogatást. A tanács döntött arról is, hogy az összesen százmillió forintból egy-egy pályázó legfeljebb 1 és 5 millió forint közötti összegre pályázhasson, hogy minél több szolgáltató kaphasson támogatást.

A médiatanács szerint a médiaszolgáltatások sokszínűsége kiemelten fontos érték. Ennek megvalósulásához nyújthatnak segítséget azzal, hogy a mintegy háromszáz médiaszolgáltatót magában foglaló potenciális pályázói körben a műszaki háttér biztosításához szükséges összeg egy részét finanszírozzák. Az elnyert pályázati pénzekből számos kisebb szolgáltató biztosíthatja majd színvonalas és zavartalan működését vagy a későbbi digitális átállás megkövetelte új technikai eszközök beszerzését - áll a közleményben.

Azt írják: hatékonyabb lesz az összegek felhasználása azáltal, hogy a médiatanács némileg szigorít a pályázati feltételeken. Ezért rögzítették azt is, hogy a jövőben a műszaki pályázat keretében ne lehessen olyan összegekhez jutni, melyek a tévék, rádiók havi fenntartási és üzemeltetési költségeihez való hozzájárulást célozzák. Emellett szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a pályázati kérelem dokumentációjának megalapozottabb összeállítása érdekében, és valamennyi pályázóra egységesítették a támogatott ráfordítási arányt.

A médiatanács a műszaki pályázati felhívás szövegét várhatóan május végéig teszi közzé honlapján.

A címlapról ajánljuk