eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tudja, mennyi jut Önre a jegybank aranytartalékából?

Bár a svájci jegybank az elmúlt tíz évben 1550 tonna aranyat értékesített, ezzel a korábbinak kevesebb mint felére csökkentve tartalékait, a lakosság létszámához mérten még mindig Svájcnak van a legtöbb aranya - mondta az InfoRádiónak a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója az Arany Világtanács legfrissebb statisztikája alapján . Schmidt Kálmán hozzátette: Magyarország a lista 81. helyén áll.

A Svájci Nemzeti Bankban tárolt 1040,1 tonnányi aranyvagyon a világon csak a hetedik legnagyobb, ám abból az alpesi ország minden egyes lakosára 136,63 gramm jut. A svájciakra fejenként jutó négy uncia arany értéke nagyjából 1,1 millió forint.

Az Arany Világtanács pénteken közzétett adatai szerint Magyarország a lista 81. helyén szerepel a jegybanki aranytartalék nagyságra alapján. A 3,1 tonnás készletből egy főre mindössze 0,31 gramm jut, aminek értéke az aktuális árfolyamon még a háromezer forintot sem éri el.

A legnagyobb aranytartalékot felhalmozott ország 8133,5 tonnával az Egyesült Államok, a második 3401 tonnával Németország, a harmadik pedig a maga 2814 tonnájával a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet készlete jelentősen csökkent egy év alatt: tavaly márciusban még 2981,2 tonna volt.

Az első tíz között csak Oroszország helyzete változott, amelynek aranykészletei folyamatosan nőnek, és idén, megelőzve Japánt, a 8. helyre lépett előre. Az orosz aranytartalék egy év alatt 676 tonnáról 789,2 tonnára nőtt.

Meglepően jól szerepel az aranystatisztikában a 18. helyen álló Libanon: 286,8 tonnás készlete 72,21 grammot jelent lakosonként, ami Svájc után a második legmagasabb érték.

Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a feltörekvő ázsiai országokban, bár a felhalmozott arany mennyiségét tekintve az élmezőnyben vannak, egy főre nagyon kevés jut a nemesfémből. Mivel ezek az országok felismerték lemaradásukat a fejlett nyugati gazdaságokhoz képest, jegybankjaik évek óta folyamatosan vásárolják az aranyat, amelynek világpiaci árát leginkább egy befolyásolja.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×