eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Fellegi: Gyors és határozott lesz a megoldás a Malév ügyében

Gyors, határozott megoldás kell a Malév ügyében - mondta egy újságírói háttérbeszélgetésen a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás kijelentette: tárgyalásokat folytatnak egy nem orosz, szakmai befektetővel. A miniszter elmondta azt is, hogy az energia-ármoratórium az év végéig tart, addig megegyeznek az energiaszolgáltatókkal.

A legutóbbi orosz-magyar vegyes bizottsági tárgyalások fő témája volt a Malév ügyének rendezése, a felelősségi kérdések tisztázása - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter, hozzátéve: ezen a héten előremutató tárgyalások voltak egy nem orosz, lehetséges befektetővel, aki szívesen látna egy európai partnert.

A miniszter hangsúlyozta: szakmai befektetőről van szó.

Fellegi Tamás a válságadókról szólva hangsúlyozta: olyan megoldásra törekedett a kormány, amely egyszerre elégíti ki például az olyan szempontokat, mint a költségvetési egyensúly tartása, és olyan adó, amely nem az üzleti tevékenységhez kapcsolódik, hanem pénzügyi természetű és átmeneti jellegű, ezért EU-konformnak vélik.

A miniszter szerint komoly átrendeződést nem hoz az érintett piacon a válságadó. Ezenkívül azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy a lakosságra hárítják át az érintett piaci szereplők a plusz adó terhét, mivel egyrészt 61 milliárd nem könnyen tolható át, másrészt azért vannak a szabályozó, felügyelő hatóságok, hogy ezt megakadályozzák.

Fellegi Tamás bejelentette azt is, hogy az év végéig marad az energia-ármoratórium, addig meg fognak egyezni a szolgáltatókkal. Olyan megoldáson dolgoznak, amely egyszerre elégíti ki a politikai és az üzleti igényeket is, és tervezhető, a legfontosabb szempont azonban a lakosság fizetőképessége. A miniszter elismerte, hogy a különadó behoz egy új aspektust a tárgyalásokba, de mivel erős a megegyezési szándék, ezért év végén lesz megállapodás.

Fellegi Tamás szólt a nemzeti közlekedési holdingról, amely a mostani formában nem külön-külön a vállalatokat, hanem a közösségi közlekedést fogja finanszírozni, ez pedig meggyőződésük szerint hosszú távon jobb, mint az eddig szétszabdalt rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 04:45
×
×
×
×