eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bogsch: mérföldkő a Richter életében a PregLem megvásárlása

Eredeti új termékekkel bővül a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékportfóliója a svájci PregLem gyógyszercég megvásárlásával, emellett földrajzi bővülést is hoz a nyugat-európai piacon - mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az akvizícióval a Richter stratégiájának specializált területe, a nőgyógyászat az eredeti kutatással erősödik. Földrajzi értelemben pedig a nyugat-európai piacon való terjeszkedést segíti a PregLem megvétele.

Bogsch Erik mérföldkőnek nevezte a Richter életében az akvizíciót, ami fontos lehetőségeket nyit meg a cég számára.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Richternek ez az eddigi legnagyobb befektetése.

A Richter csütörtökön jelentette be, hogy megvásárolta a svájci PregLem gyógyszercéget. Az akvizíció értéke összesen 445 millió svájci frank (337 millió euró). Ebből 150 millió svájci frankot (114 millió euró) a Richter szerdán kifizetett, és további 295 millió frankot (223 millió euró) fizet majd bizonyos mérföldkő előírások teljesülésekor.

A Richter emellett 10 millió frank értékű tőkeemelést vállalt a következő három évben. A mérföldkő fizetésekről a cégvezető nem kívánt részleteket közölni.

A PregLem tevékenysége a klinikai kutatás-fejlesztésre irányul, ezen belül nőgyógyászati betegségek gyógyítását célzó termékeket fejleszt. Gyógyszergyártással nem foglalkozik. A céget 2006-ban alapították, jelenleg nincs árbevétele.

A svájci cég egy olyan molekulával rendelkezik, amelynek törzskönyvezése várhatón 2010 negyedik negyedévében indul, és várhatóan 2012 második felében befejeződik. A cégnek további négy, különböző preklinikai és klinikai fejlesztési fázisban lévő készítménnyel rendelkezik.

Bogsch Erik évi 100-200 millió euróra becsülte a törzskönyvezés előtt álló PGL4001 Esyma nevű termék várható árbevételt. Hozzátette: ez a termék piaci bevezetése és a forgalom 2-3 éves felfutása után várható, feltétele a törzskönyvezés, valamint a termék befogadása a társadalombiztosításba az egyes országokban.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató azt is közölte, hogy a vételár már kifizetett részét a Richter saját erőből fedezte. A gyógyszercég mintegy 300 millió eurónyi készpénzzel rendelkezett, ami az akvizíció után mintegy 180 millió euróra csökkent. Hozzátette, hogy további finanszírozást a tranzakció jelen pillanatban nem igényel.

A PregLem által fejlesztett termékek olyan nőgyógyászati betegségek - például méhmióma, endometriózis, meddőség - kezelését célozzák, amelyekre a Richter eddig nem rendelkezett készítménnyel. A magyar gyógyszergyár termékportfóliójában elsősorban orális fogamzásgátlók, továbbá nőgyógyászati fertőzések, valamint menopauzás tünetek kezelésére szolgáló készítmények szerepelnek.

Bogsch Erik a svájci cég legnagyobb értékének - a portfólió mellett - a menedzsment szaktudását és meglévő kapcsolatait tartja. Hangsúlyozta, hogy a PregLem jelenlegi ügyvezetése a helyén marad.

A PregLem a Richter kutató-fejlesztő bázisává válik, de a magyar gyógyszercég megtartja a meglévő kutatás-fejlesztési területeit is.

A Richter eredeti kutatási tevékenysége kizárólag a központi idegrendszer betegségeire irányul. Emellett generikus termékfejlesztéssel, valamint új területként biotechnológiai készítmények fejlesztésével is foglalkozik.

Földrajzilag a Richter fő piaca Oroszország és Ukrajna, valamint a közép-kelet-európai térség, ezen belül Lengyelország, Magyarország és Románia. A jelen akvizícióval Nyugat-Európában, ezen belül Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban erősíti a pozícióit.

A Richter 2009-ben 267,34 milliárd forint (952,4 millió euró) árbevételt ért el. Az exportból származó árbevétele 839,7 millió euró volt. Az árbevételnek mintegy 35 százaléka származik a nőgyógyászati termékek értékesítéséből. A gyógyszergyár adózott nyeresége 51,05 milliárd forint (181,8 millió euró) volt tavaly.

Az idei év első félévében 137,2 milliárd forint árbevételre és 38,21 milliárd forint adózott nyereségre tett szert a Richter.

A Richter részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, a papírok csütörtökön 4 százalékkal drágultak az akvizíció bejelentésére. Délután 48.850 forinton kereskedtek a Richter papírokkal, míg az előző napi záróáruk 46.980 forint volt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×