eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem gátolják az élelmiszerek áremelkedését Oroszországban

Nem fagyasztják be rendelettel a szociális szempontból fontos élelmiszerek árát Oroszországban, noha erre a jogszabályok a gyors áremelkedések esetén lehetőséget adnak a kormánynak - jelentették a hétfői orosz lapok.

A beszámolók szerint a kereskedelemről szóló törvény betartását felügyelő bizottság pénteki ülésén a résztvevők meg tudták győzni Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettest, a bizottság elnökét, hogy a befagyasztás csak fokozná a keresletet, a pánikot és a felvásárlásokat.

A jogszabály értelmében bármely szociális szempontból fontos élelmiszer ára rendeletileg befagyasztható három hónapra, amennyiben az áremelkedés 30 nap alatt elérte a 30 százalékot.

Ez számos élelmiszer árával megtörtént az utóbbi hetekben a nyári aszály miatt, de a bizottság végül egy liberálisabbnak tekintett intézkedés mellett döntött: megfigyelik az árakat a termelőtől a kiskereskedelemig minden szinten, és enyhítik az import útjában álló akadályokat.

A Vedomosztyi című lap értesülése szerint azokra a cikkekre, amelyekből a legrosszabb volt a termés és a legnagyobb a kereslet - például a hajdinakására, a burgonyára és a káposztára - átmenetileg akár teljesen megszüntethetik az importvámot.

Dmitrij Medvegyev elnök már az áremelkedések kezdetén utasította az ügyészséget és a Versenyhivatalt az árak figyelésére.

Zubkov eredetileg a befagyasztás mellett emelt szót, végül azonban a résztvevők beszámolói szerint sikerült meggyőzni. Javasolta azonban, hogy dolgozzanak ki úgynevezett orientációs árakat: ezekben figyelembe vennék az átlagárat és a különféle árréseket és költségeket.

Ahol az orientációs árhoz képest jelentős eltérés mutatkozik, ott a Versenyhivatal megvizsgálja majd a termelőtől a kiskereskedelemig terjedő lánc minden résztvevőjét, és a "gyenge láncszemnél" részletes vizsgálatot folytat árkartell gyanújával - jelentette a Vedomosztyi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×