eur:
385.46
usd:
354.64
bux:
68168.21
2024. május 21. kedd Konstantin

Jenalapú kötvényt bocsátanak ki a lengyelek

Lengyelország jenalapú kötvényt bocsát ki az idén, várhatóan novemberben - jelentette be Dominik Radziwill, lengyel pénzügyminiszter-helyettes kedden, a TVN CNBC-nek adott nyilatkozátban.

Lengyelország utoljára szeptember 16-án bocsátott ki adósságleveleket a nemzetközi hitelpiacon. A tízéves lejáratú, egymilliárd euró értékben kibocsátott kötvény hozamfelára 120 bázispont lett a midswaps (az irányadó eurókamatcsere-hozam) felett. Az eurókötvény kibocsátási ára 99,884 százalék, kuponja 4,0 százalék volt.

Lengyelország az idén 4,25 milliárd euróalapú, 1,5 milliárd dolláralapú és 625 millió svájci frank alapú kötvényt bocsátott már ki. A pénzügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy jenalapú kötvény kibocsátási tervei is vannak az idei évre.

Lengyelország idei hitelszükségletének 77 százalékát már augusztus végéig felvette.

Lengyelország hosszú futamú adóskockázati osztályzata jelenleg az S&P-nél és a Fitch-nél egyaránt "A mínusz", a Moody's-nál "A2".

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden a déli órákra bő háromhavi csúcsra ugrott a forint 385 közelében az euróval szemben, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB a Portfolio elemzői felmérésével egyező mértékű, 50 bázispontos vágást hajtott végre 7,25%-ra, amelyre a forint nem mutatott érdemi reakciót, 385,5 körül ragadt. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délután 3 órási jegybanki sajtótájékoztató üzeneteire. Reggel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:02
×
×
×
×