eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre többet ér a fizetésünk

A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,4 százalékos növekedése mellett - az idén az első hét hónapban 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Júliusban az átlagos bruttó bérek 4.934 a nettó átlagkeresetek 2.364 forinttal elmaradtak az előző havitól. A bruttó bérek éves növekedése 0,3 százalékra lassult a júliusi 0,5 százalékról, míg a nettó átlagkeresetek növekedési üteme 3 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődött a júniusival összehasonlítva.

A júliusi reálkereset 0,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A versenyszférában 2 százalékkal nőttek, a közszférában 3 százalékkal csökkentek a reálkeresetek tavaly júliushoz képest.

Júliusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó keresete 197.836 forint, a nettó havi kereset júliusban 130.212 forint volt.

A Portfolio.hu szerint a friss adat alapot szolgáltat arra is, hogy a jegybank továbbra se emelje irányadó kamatát, hiszen a versenyszférában a rendszeres bruttó keresetek növekedési üteme továbbra is igen alacsony, ami a várakozások horgonyozottságára utal. Igaz, ez ügyben az igazi mérce majd a munkapiaci konjunktúra beindulásakor mutatott bérreakció lesz.

A foglalkoztatottság néhány hónapja megfigyelhető emelkedése nem tört meg a versenyszektorban, ám a nyár folyamán ez érezhetőbben lanyhább lett: júliusban már csak a szezonális hatások magyarázzák a kismértékű növekedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×