eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ezért kevés az esély az őszi gázáremelésre

Egyre kevésbé valószínű az őszi gázáremelés, a kormányzat már nyár óta tárgyal az energiaszolgáltatókkal, de érdemi elmozdulás, illetve információ a megbeszélések eredményéről nincs. Addig pedig árváltoztatás sem lehetséges. A forint árfolyamának gyengülése azonban aggodalomra adhat okot. Napilapok tíz és tizenöt százalékos emelést is prognosztizálnak, igaz ez csak januártól lehetséges.

Továbbra is kontroll alatt tartják az ország politikai vezetői az energiaárakat, elsősorban a legnagyobb problémát okozó földgáz árát.

A felek szeptember végére ígérték a megbeszélések lezárását, így nem mondhatni hogy elkéstek volna. A kormány és az energiaszolgáltatók nyár óta tárgyalnak az energiaárakról.

A cél az, hogy hogyan lehetne az árat a lehető legalacsonyabb szinten tartani, erről kellene megállapodni, hogy aztán az év végéig kidolgozzák az új tarifarendszert. A kabinet már nyáron döntött az energiaárak átmeneti befagyasztásáról és azóta a lehetséges költségcsökkentésekről tárgyalnak a szolgáltatókkal.

A lehetséges verziók között van az ügyfélszolgálatok költségeinek csökkentése, ami komoly terhet jelent az egyetemes, azaz lakossági szolgáltatóknak, é s ezzel együtt az árrés is csökkenthetne. Szakértők azonban többször is óva intettek attól, hogy csodát várjunk a tárgyalásoktól, hiszen maga az alapanyag, a földgáz ára világpiaci szinten jegyzett, arra a magyar kormánynak, vagy a szolgáltatóknak vajmi kevés befolyásuk van.

Ráadásul a gazdasági környezet, Magyarország megítélése sem segít most, hiszen a forint árfolyamának gyengülése még tovább emelheti a végfelhasználói árakat. A szakma egy legalább tíz százalékos áremelést jósol a fűtési szezon közepén, azaz január elsejétől.

Azért ez az időpont valószínűsíthető, mert a lakossági földgáztarifák negyedévente változhatnak, és a mostani októberi módosítás a megegyezés hiányában nem valószínű. A fogyasztókat csak egy dolog vigasztalhatja, hogy a gázár kompenzáció nemcsak 2010 végéig marad, a nemzetgazdasági miniszter nemrégiben tett kijelentése szerint tovább is lesz, bár feltehetően nem változatlan formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×