eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szerdától újabb csúcson az üzemanyagárak

Kettő, illetve három forinttal emelkedik a benzin, illetve a gázolaj ára a töltőállomásokon szerdától - tudta meg a portfolio.hu. A gazdasági portál elemzője azt mondta: az eheti emelés azért volt indokolt, mert a múlt héten nem érvényesítette a Mol az összes piaci változást.

A benzin nagykereskedelmi listaárát bruttó kettő, a gázolajét három forinttal emeli szerdán a Mol - értesült a portfolio.hu. Az emeléssel a gázolaj átlagára 326 forintra, a benziné 343 forintra nő, az autósok azonban akár tíz-harminc forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknák.

A Gazdasági portál elemzője szerint a drágulás oka a tőzsdei jegyzésárakban bekövetkezett emelkedés; a gázolaj esetében a dollárban mérve ez 2,1, a benzin esetében pedig 0,1 százalékos volt.

A benzin ára ezzel ismét eléri a korábbi történelmi csúcsot, míg a gázolaj ára az idén a legmagasabb lesz. Korábban a gázolaj idei legmagasabb ára 324 forint volt, míg 2008 júniusában az átlagára elérte a 335 forintot.

Forintban nem lett magasabb a jegyzésár, a gázolajé stagnált, míg a benziné 1,8 százalékkal csökkent. A Mol most mégis emelt, hiszen egy héttel ezelőtt nem érvényesítette a piaci változások összes következményét, akkor csupán négy forinttal emelte az árait - magyarázta Sándor Dávid.

A portfolio.hu elemzője most úgy látja, az olaj ára rövid távon, a nyári hónapokban valószínűleg nem fog tovább emelkedni, ám ha a hurrikánszezon nem várt kitermeléskiesést okoz az Egyesült Államokban, dőlhet ez az előrejelzés.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×