eur:
388.51
usd:
361.44
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Durva tőzsdei zuhanástól fél a szakértő: 20 százalékot eshet a BUX

A most beindult nagy esés akár további 20 százalékos leértékelődést is hozhat, és időben is tovább elhúzódhat a korábbi hónapokban látott korrekcióknál - vélekedik Vaszkó Szabolcs, az Erste üzletkötője. A lejtmenetet emelkedések tarkíthatják, például a tegnapi pánikszerű zuhanást is követheti kisebb fellélegzés.

A BUX-index az elmúlt időszak oldalirányú mozgásából határozott (nagy forgalom mellett bekövetkezett) kitörést mutatott a csökkenés irányába, amit negatív jelzésként értékel Vaszkó Szabolcs, az Erste üzletkötője - írja a Portfolio.hu.

Bár Amerikában a csütörtöki zuhanással sem tört még talán meg a trend, a szakértő szerint pár napon belül ez is bekövetkezhet.

A jelentősebb, lefele irányuló részvénypiaci korrekciók persze az elmúlt hónapokban sem voltak teljesen idegen jelenségek. Eddig azonban minden esetben képes volt felállni a piac és újabb lendülettel emelkedni, amire jelenleg kisebb esélyt lát a szakértő.

A piac túlvett szinteken tartózkodott, ideje volt már a méretesebb korrekciónak - mondta Vaszkó. A most beindult nagy esés akár további 20 százalékos leértékelődést is hozhat, és időben is tovább elhúzódhat a korábbi hónapokban látott korrekcióknál. A lejtmenetet persze emelkedések tarkíthatják, például a tegnapi pánikszerű zuhanást is követheti kisebb fellélegzés.

Az esés hátterében a görög adósságproblémák húzódnak meg, de ez csak a felszín, valakire mindig szeretnek mutogatni az emberek. Vaszkó Szabolcs szerint lényegében az összes európai ország komoly hiánnyal küzd, a probléma mindenhol jelen van. Amíg ezt nem oldják meg, addig a részvénypiacon sem kell szignifikáns pozitív hatásokkal számolni. Persze az újabb jegybanki pénznyomtatás (aminek az utóbbi egy év részvénypiaci száguldásában nagy szerepe volt) mindent felülírhatna, de erre most kisebb esélyt lát a szakértő.

A magyar részvénypiac a következő időszakban is a nemzetközi folyamatokat fogja követni. Az esést, és egy esetleges felpattanást is az OTP-részvényeken keresztül lehet leginkább meglovagolni - olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×