eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mélypont várható idén a lakásépítések piacán

Tovább csökken az újonnan épített lakások száma az egész országban - mondta a statisztikai adatokra reagálva a Cordia lakásépítő társaság vezérigazgatója. Földi Tibor szerint idén lehet a mélypont a lakásépítési piacon.

Akadnak olyan települések, ahol nyolcvan százalékkal esett vissza az új lakásokra idén kiadott építési engedélyek száma. Különös, hogy a fővárosban ugyanez az arány harminc százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest - mondta el az InfoRádiónak a Cordia lakásépítő társaság vezérigazgatója.

Földi Tibor szerint ez utóbbi növekedés oka csupán annyi, hogy a tavaly év végén bevezetett társasházi törvénymódosítás miatt az akkori engedélyek kiadása átcsúszott idén év elejére.

Házilagos kivitelezésű épületekből is kevesebb épült az utóbbi időszakban - idézte a KSH adatait Földi Tibor.
Különösen vidéken igaz ez, ahol a nagyobb társasházak építése elenyésző, illetve jóval kevesebb a fővárosiaknál. Vidéken a családi ház építkezések száma csökkent drasztikusan, csaknem a korábbi évinek a felére.

Az építési engedély és a használatba vételi engedély kiadása között egy év az eltolódás - figyelmeztetett a szakértő. Amíg tavaly folyamatosan nőtt a kiadott használatba vételi engedélyek száma, 2010 első negyedévében ez is csökkenni kezdett.

Földi Tibor rámutatott: a csökkenést már a válság okozza, hiszen a tavaly használatba vett lakások építését még 2008-ban kezdték el, és tavaly év végén és ezév elején adták át.

Várhatóan tovább csökken majd idén a használatbavételi engedélyek száma, mert 2009-ben már alig kezdtek új építkezésekbe - jósolta a vezérigazgató. Hasonlóan az építési engedélyek száma sem haladja majd meg idén a tavalyi igen alacsonynak mondható hétezret a fővárosban - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 09:19
×
×
×
×