eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Csaba László: Egy hihető költségvetés adhat mozgásteret az új kormánynak

A következő kormánynak hihető költségvetéssel kell előállnia, mozgásterét ugyanis az adhatja, ha a reális büdzsé alapján újratárgyalhatja a nemzetközi pénzügyi intézetekkel kötött szerződéseket - mutatott rá Csaba László, hozzátéve: bár jelenleg nemzetközi összehasonlításban jó hiányszámot tud felmutatni a kormány, jövőre ez már közel sem lesz így.

Az ország adósságállománya a GDP 80 százalékát teszi ki, amely megfelel az uniós átlagnak. Deficitje 3,9 százalék, amely az egyik legkisebb érték Európában, ez azonban jövőre változni fog - hangsúlyozta az InfoRádióban Csaba László. Mint mondta, a magyar hiány 2010-ben a tervezettnél valószínűleg rosszabb lesz, míg más országok már felismerték ennek veszélyét, és csökkenteni fogják a magukét. Így jövőre egy jó kiindulási helyzetből kerül rosszabba az ország, amely rontja a mozgásterét.

A mozgásteret az adhatja a következő kabinet számára ebben a helyzetben, ha egy hosszú távú reális programot tud felmutatni, amely alapján újratárgyalhatja a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel kötött szerződést, amelynek keretében a többi mellett módosíthat a hiányszámon.

Hozzátette: ehhez szükséges az is, hogy megmaradjon a beszélő viszony ezekkel az intézményekkel, és abbamaradjon a sajtón keresztül történő üzengetés.

Mire elég a Bajnai-csomag?

Nem elegendő az, hogy a jelenlegi kormány felhagyott a kiadások mértéktelen növelésével, a kiadáscsökkentést ugyanis 90 százalékban fűnyíróelvszerűen hajtotta végre, azaz nem megfelelően csökkentette azokat, így a megszorítások nem generálnak gazdasági növekedést. Ráadásul számos területen - a rendőrségnél, az oktatásban, a közigazgatásban, a közlekedésben - törvény írja elő a feladatokat és a létszámot, így az állam jogszabályt sért azzal, ha a megfelelő átalakítások nélkül vonja el a forrásokat.

A közgazdász rámutatott: a magyar gazdaság növekedését már 2005-ban és 2006-ban is hitelek biztosították, ezek nélkül nézve lényegében megtorpant. A gazdasági növekedés lehetőségei kifulladtak, amely részben a nem növekedésbarát költségvetés számlájára írható.

Csaba László arra is rámutatott: nincs automatikus kapcsolat a világgazdasági és a magyar gazdasági növekedés között, ezért az államnak a fejlesztésbarát költésekre kellene szorítkoznia. A jelenlegi büdzsé kiadásai és adóbevételei ugyanakkor azt sugallják, hogy a költségvetés növekedésellenes.

Hangsúlyozta: a belső növekedési forrásokat kellene mozgásba hozni, és több pénzt hagyni az embereknél. Ehelyett a kormány bevezeti a szuperbruttósítást, ami adóemelést jelent.

A kormány nem teszi meg a megfelelő léptékű átalakításokat, mert nincs meg erre a felhatalmazása - mutatott rá a közgazdász. Ezért csak kis lépéseket tesz, ezek azonban nem sokkal visznek előrébb.
Mit tesz majd a következő kormány?

A következő kormánynak is csak akkor teheti meg a nagy léptékű átalakításokat, ha meglesz ehhez a társadalmi támogatottsága, ha meglesz a felhatalmazása arra, hogy rendbe tegye az országot. A társadalom jelentős részének ugyanakkor be kell látnia, hogy a változások nem egy-két hét alatt zajlanak majd le.

A hosszú távú tervek akkor készíthetők el, ha az ország új vezetői számára már világosan látszanak a pontos adatok, például a bevételek, a jelenleg készülő programok ehhez háttérként szolgálhatnak. Hozzátette: az új hatalomnak meg kell majd bíznia egy szakértői csoportot, amely konkrét terveket vázol, például azt, hogy az ország mikor akar áttérni az euróra, vagy azt, hogy évente 2 százalékkal akarja visszafogni a kiadásokat.

Csaba László úgy érzi: a magyar emberek többsége - akiknek mindenért fizetniük kell - támogatna egy valódi programot. Vannak ugyan pártok, amelyek jelenleg is a gázárral kampányolnak, és olyan is, amelynek nincs programja, csupán az, hogy utálja az elitet, és azt mondja, hogy jó lesz magyarnak lenni.

Továbbra is kamatcsökkentés várható

A monetáris tanács kamatcsökkentése, és a további mérséklésre vonatkozó várakozások kapcsán rámutatott: bár Magyarországon 2006 májusa óta nem volt ilyen alacsony, 6,5 százalékos az alapkamat, ez még mindig sokkal magasabb a világban tapasztaltnál, amely 0 körüli szinten van. A nemzetközi környeztet teret ad a csökkentésnek. Hangsúlyozta: sem az Egyesült Államok központi bankja, sem a Bank of England vagy az unió bankja nem merte még emelni a kamatszintet, mert továbbra is tart a gazdasági visszaesésről. Hiába vannak a világgazdaságban növekedésre utaló jelek, ezeket a pénzügyi világ döntéshozói még nem tartják elégségesnek. Magyarországon ráadásul az infláció is csökkenőben van, amelyhez alacsonyabb kamatpálya illeszthető.

Az alacsony kamat a nemzetközi pénzpiacnak pedig azt mutatja: a kormány úgy látja, hogy a piacról is finanszírozni tudja az ország működését.

Csaba László helyesli a miniszterelnök bejelentését arról, hogy az ország nem veszi fel a következő részletet a nemzetközi pénzügyi szervezetek által biztosított hitelkeretből. A közgazdász szerint a bejelentés akkor is helyes, ha később ezt nem tudja megtartani a kormány. Mindez ugyanis megnyugtató üzenet a befektetőknek az állam állapotáról, azt sugallja, hogy a piacról is finanszírozni tudja a működését. Ha a piac ezt visszaigazolja, akkor bejött a miniszterelnök taktikája, aki ráadásul a bejelentéssel azt a kritikát is elháríthatja vele, hogy a választások előtt kisöpri a padlást.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×