eur:
388.71
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kevesebb fogyasztó fizetheti meg a gázkompenzációt

Elképzelhető, hogy kevesebb gázfogyasztónak kell majd megfizetni azt a kompenzációt, amelyről az E.on gáznagykereskedő és a kormány állapodott meg. A Gáz Érdekegyeztető Országos Fórum ügyvivője azt mondta, erről tárgyaltak a Pénzügyminisztériummal. Az E.on gáznagykereskedő mintegy 60 milliárd forintot kap majd pluszban a fogyasztóktól azért, mert 2008 októberétől az állami szabályozás miatt kevesebbért adhatta a fogyasztóknak a földgázt, mint amennyiért vásárolta.

Hatvan milliárdnál jóval nagyobb volt az összeg, amit az E.on veszteségként felmutatott. A magyar fogyasztók nyomott áron kapták eddig a földgázt, a gáznagykereskedő társaság a szabályozott piacon olcsóbban adta a földgázt, mint amennyiért vásárolta, ugyanakkor cserébe korrigálhatott valamennyit, vagyis a beszerzési és az eladási ár közötti különbözetet részben, vagy egészben érvényesíteni tudta. 2008 októberében azonban a kormányzat eltörölte a kompenzációról szóló rendeletet. Piaci számítások szerint az E.onnak 100-120 milliárd forintos vesztesége keletkezett az elmúlt időszakban.

A sorozatos tárgyalások eredményeképpen a gáznagykereskedő és a kormány megállapodott, hogy 60 milliárdot visszakap a társaság. Nevezetesen a fogyasztók fizetik ezt a többletet már július elsejétől, ugyanis akkortól éppen emiatt a tétel miatt nem csökkent a gáz ára, hanem szinten maradt.

A vállalkozások egy jó része viszont kifogásolta, hogy a kormányrendelet minden fogyasztót megterhelt ezzel a kompenzációval, míg nem kevesen vannak olyanok, akik már évek óta a versenypiacon vásároltak, és nem élvezhették a szabályozott piac előnyeit.

A Gáz Érdekegyeztető Országos Fórum ügyvivője elmondta: tárgyalásokat folytattak a Pénzügyminisztériummal és reményeik szerint felmentést kapnak majd a plusz költség megfizetése alól azok, akik nem vásároltak az olcsóbb gázból.

A változtatás nagy valószínűséggel csak úgy képzelhető el, hogy azok a fogyasztók - köztük jórészt a lakosság - fizetik meg a kieső részt is, akik az adott időszakban hatósági áron, azaz olcsóbban vásárolták a földgázt. Erről azonban még nincs érdemi döntés - ha lesz, akkor az az októberi gázárakban megjelenhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×