INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Magánnyugdíjpénztárak: az elveszett hozamok negyede már visszajött

Infostart / InfoRádió
2009 első negyedéve még negatív számokat mutat a magánnyugdíjpénztári hozamokban, de a második negyedév csúcsot hozott - mondta a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja, az MKB Nyugdíjpénztár igazgatója. Lehoczky László hozzátette: mindezzel az elmúlt negyedévek során a válság miatt elvesztett hozamok egynegyede visszajött.

Kezdenek magukhoz térni a magánnyudíjpénztárak, miután a pénzügyi és gazdasági válság hatására óriási hozamveszteségeket szenvedtek el. A Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja az InfoRádiónak azt mondta: bár több rossz negyedéves eredmény után 2009 első negyedéve a pénztárak többségében még mindig negatív hozamot eredményezett, 2009 második negyedéve már egyértelműen pozitív tartományban zárult.

Lehoczky László hangsúlyozta: hosszú idő óta az egyik legsikeresebb negyedévet zárták a magánnyugdíjpénztárak, és bízik abban, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.

Jelentős veszteség halmozódott fel 2008 és 2009 első negyedévében a pénztáraknál a válság miatt. A Stabilitás Pénztárszövetség elemezése szerint a szövetséghez tartozó 15 magánnyugdíjpénztár vagyonának összesített piaci értéke 7,4 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal csökkent 2009 első negyedévében.

Az első negyedév végére gyakorlatilag a magánnyugdíjpénztári vagyon piaci értéke az elmúlt év azonos negyedévi értékére csökkent. "A vagyonvesztés mértéke az előző negyedévihez képest jelentősen elmaradt, a befektetési teljesítmények a piaci tendenciákat tükrözték, de a pénztári bevételek a befektetési tevékenység veszteségeit, a működési és szolgáltatási kiadásokat egyaránt ellensúlyozni tudták" - olvasható a szövetség közleményében.

Az MKB Nyugdíjpénztár igazgatója úgy véli, hogy az elvesztett hozamok negyede már visszajött, és biztatóan kezdődik a harmadik negyedév is.

Lehoczky László hozzátette: a most életbe lépő jogszabályok miatt várható, hogy az 52 évnél idősebbek közül sokan visszatérnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amely hatására valamelyest csökkenni fog a nyugdíjpénztárak bevétele, ám a tagok döntő része 52 évnél fiatalabb, ezért érdemi kiesést ez nem jelent majd.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk