eur:
393.88
usd:
365.19
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magánnyugdíjpénztárak: az elveszett hozamok negyede már visszajött

2009 első negyedéve még negatív számokat mutat a magánnyugdíjpénztári hozamokban, de a második negyedév csúcsot hozott - mondta a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja, az MKB Nyugdíjpénztár igazgatója. Lehoczky László hozzátette: mindezzel az elmúlt negyedévek során a válság miatt elvesztett hozamok egynegyede visszajött.

Kezdenek magukhoz térni a magánnyudíjpénztárak, miután a pénzügyi és gazdasági válság hatására óriási hozamveszteségeket szenvedtek el. A Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja az InfoRádiónak azt mondta: bár több rossz negyedéves eredmény után 2009 első negyedéve a pénztárak többségében még mindig negatív hozamot eredményezett, 2009 második negyedéve már egyértelműen pozitív tartományban zárult.

Lehoczky László hangsúlyozta: hosszú idő óta az egyik legsikeresebb negyedévet zárták a magánnyugdíjpénztárak, és bízik abban, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.

Jelentős veszteség halmozódott fel 2008 és 2009 első negyedévében a pénztáraknál a válság miatt. A Stabilitás Pénztárszövetség elemezése szerint a szövetséghez tartozó 15 magánnyugdíjpénztár vagyonának összesített piaci értéke 7,4 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal csökkent 2009 első negyedévében.

Az első negyedév végére gyakorlatilag a magánnyugdíjpénztári vagyon piaci értéke az elmúlt év azonos negyedévi értékére csökkent. "A vagyonvesztés mértéke az előző negyedévihez képest jelentősen elmaradt, a befektetési teljesítmények a piaci tendenciákat tükrözték, de a pénztári bevételek a befektetési tevékenység veszteségeit, a működési és szolgáltatási kiadásokat egyaránt ellensúlyozni tudták" - olvasható a szövetség közleményében.

Az MKB Nyugdíjpénztár igazgatója úgy véli, hogy az elvesztett hozamok negyede már visszajött, és biztatóan kezdődik a harmadik negyedév is.

Lehoczky László hozzátette: a most életbe lépő jogszabályok miatt várható, hogy az 52 évnél idősebbek közül sokan visszatérnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amely hatására valamelyest csökkenni fog a nyugdíjpénztárak bevétele, ám a tagok döntő része 52 évnél fiatalabb, ezért érdemi kiesést ez nem jelent majd.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×