eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jó évet zárt a MÁV

A MÁV Cargo eladása húzta fel a Máv Zrt. 2008-as eredményét - jelentette ki a vasúttársaság vezérigazgatója. Heinczinger István szerint a romló gazdasági környezet és a sztrájkok okozták a veszteségek jó részét.

41 milliárd forint feletti a mérleg szerinti eredménye a Máv Zrt.-nek 2008-ban, és 9 milliárd forint működési eredményt tudott felmutatni. 2008 a társaság legújabb kori történetének csúcséve, ami elsősorban a Máv Cargo eladásának, és az ezáltal befolyt 102 milliárdnak köszönhető - hangsúlyozta a társaság vezérigazgatója.

Heinczinger István kiemelte: a tervezettnél kedvezőtlenebbül alakultak egyes mutatók a gazdasági válság miatt, és emellett a sztrájkok, illetve a folyamatos sztrájkfenyegetettség okozott problémákat, illetve konkrét utas-vesztést. A vezérigazgató közölte: csökkent az átlagos utazási távolság és a fizető utasforgalom a tervezettől 6 százalékkal maradt el.

Heinczinger István hozzátette: jelentősen csökkent a teherforgalom is, 2008 utolsó hónapjaiban 15 százalékkal, idén az első negyedévben pedig már több mint 25 százalékkal. A MÁV vezetése ennek hatására visszafogta a beruházásokat, a tervezettekből csak azokat végezték, amelyek a biztonságos működtetéshez feltétlenül szükségesek voltak. A

vezérigazgató elmondta: csökkent a társaságnál alkalmazottak létszáma is, mintegy 500 fővel, 2007-hez képest. Heinczinger István hangsúlyozta: a hatékonysági mutatókat nézve a MÁV jól teljesít, a térség egyik leghatékonyabb vasúti társasága, úgy, hogy mindeközben alulfinanszírozott: idén mintegy 220 milliárd forintra lenne szükséges, hogy tartsák a menetrendet, de az állam csak 163 milliárdot biztosítana az úgynevezett közszolgáltatási szerződésen keresztül, de ebben még nincs egyezség, tart az alkudozás.

A MÁV Start vezérigazgatója elmondta: nem sikerült megállítani az utas-vesztést, ez szerinte elsősorban a sztrájkok, illetve a sztrájkfenyegetettség következménye. Kozák Tamás hozzátette: mindez annak ellenére alakul így, hogy az utasok egynegyede nem fizet, a fizető utasoknak pedig csak a 11 százaléka vásárol teljes árú jegyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×