eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Áramon és gázon spórol a magyar

A magyarok közel kétharmada áram- és gázfogyasztását csökkentette az elmúlt év során, másodsorban pedig a ruházkodáson spórol a válság miatt - állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat felmérése.

Gáz- és villanyszámla - elsősorban ezen spórolnak a magyarok. Másodsorban a ruházkodáson, majd az élelmiszereken. Csak ezt követik a telekommunikációs eszközökre, például a telefonszámlára fordított összegek csökkentése, és - ha eddig volt rá forrás - akkor a szórakozási kiadások lefaragása - mondta az InfoRádióban Melisek Eszter, az AC Nielsen Piackutató Kft. kutatója.

Kutatásukból - amelyet az interneten végeztek el 50 országban - kiderült az is, hogy Magyarországon az emberek 22 százalékának a létfenntartás és a háztartási költségek kifizetése után egyáltalán nem marad pénze, ez pedig magasabb a 18 százalékos európai, és a 13 százalékos globális átlagnál. Európában csak Portugáliában és Nagy-Britanniában mondták többen, hogy nem marad pénzük: a válaszadók 27, illetve 24 százaléka.

Akinek mégis marad valamennyi pénze, az főleg utazásra költi vagy lakását szépítgeti. Maradék pénzüket a magyarok legnagyobb arányban, 41 százalékuk hiteleik, kölcsöneik visszafizetésére fordítják. Ez Európában a legmagasabb mutató.

A felmérés egyik érdekes eredménye, hogy miközben csökkent az éttermi fogyasztás, az elmúlt hónapokban emelkedett az alapvető élelmiszerek iránti kereslet, azaz az emberek újabban gyakrabban főznek magukra.

Európában, huszonegy ország átlagában, a létfenntartás költségei után maradó pénz elköltésére vonatkozó kérdésre legtöbben, a megkérdezettek 36 százaléka azt válaszolta, hogy félreteszi. Nyaralásra az európaiak 33 százaléka költi megmaradt pénzét, új ruhára és az otthonon kívüli szórakozásra 29-29 százaléka, kölcsönök törlesztése pedig 26 százaléka.

A felmérésből az is kiderül, hogy a gazdasági helyzet javulása után a magyar válaszadók 56 százaléka továbbra is spórolni kíván az energiával, 38 százalék pedig telefonköltségeit csökkentené.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×