eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A Szurgutnyeftyegaz nemcsak a MOL-részvényekért fizetett?

Magyarországon sokkot okozott, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV-től megvásárolta a MOL részvényeinek 21,2 százalékát, s ezzel belépett azon orosz cégek sorába, amelyeket Európában a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tekintenek - írta csütörtökön a Kommerszant, míg a Vedomosztyi a magas árral kapcsolatban annak a gyanújának adott hangot, hogy azt nem csak a részvényekért fizették.

A Kommerszant szerint botránnyá fajult a vásárlás. A lap részletesen felidézte az eddigi eseményeket, a MOL és a magyar politikusok reagálását.

Gyenyisz Boriszov, a Solid befektetési társaság elemzője a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Szurgutnyeftyegaz megjelenése a magyar konszern részvényesei között haszonnal járhat a MOL számára, amennyiben érintheti a számára szükséges kőolaj árát, és garanciául szolgálhat arra, hogy a Barátság kőolaj-vezetéken a szállítások folytatódnak akkor is, ha Oroszország megépíti a BTSZ-2 vezetéket, és a ma még Kelet-Európába küldött olajat a Baltikum felé tereli el.

Valerij Nyesztyerov, a Troika Dialog elemzője szerint a MOL finomítói számára vásárolt kőolaj a kikötőkben drágább lesz a mostani árnál, de Kelet-Európa politikai mentalitásánál fogva hagyományosan élesen fellép az ellen, hogy az orosz tőke behatoljon belgazdaságába, mert Európa fél a monopolhelyzetek kialakulásától - írta a lap, s jó néhány példát felhozott arra, hogy az orosz vállalatok - köztük a Lukoil és a Gazprom - milyen akadályokba ütköztek többek között Lengyelországban és Nagy-Britanniában, amikor helyi cégeket akartak megvásárolni.

Végül a cikk a The Independent című brit lap alapján idézte Jonathan Simpsont, a Paul Hastings cég elemzőjét, aki rámutatott: "A MOL még magyar kezekben van, de bármit mondjanak is az oroszok, az általános trend nyilvánvalóan az, hogy Oroszország ellenőrzést szerezzen a térség felett".

A Vedomosztyi című gazdasági napilap a kommentároknak fenntartott oldalon A hét gazdasági társasága rovatában rámutatott: valóságos szenzációt keltett, hogy a Szurgutnyeftyegaz, a gazdagságáról és zárkózottságáról híres egyik legnagyobb orosz kőolajipari konszern komoly külföldi vagyontárgy vásárlására szánta el magát.

Mindeddig ugyanis főleg arra költött, hogy saját részvényeit kivásárolja a zálog-árveréseken, a kilencvenes évek közepén 16,6 százalékos tulajdonrészt szerzett az Oneximbankban, elsősorban azért, hogy saját számláit ellenőrizze, majd ellenőrzése alá vonta a UTair légitársaságot, amelyet aktívan használ is.

A vállalat valamilyen okból befektetett egy médiaholdingba - amelynek szolgálatait egyáltalán nem használja - és tulajdonrészt vásárolt a szentpétervári Rossia bankban. Egész idő alatt azonban főleg koncessziókra, műszaki berendezésekre és technológiákra költött, nem pedig működő projektek, vagy részeik megvásárlására.

Hirtelen eltűnt a fösvénység?

Vlagyimir Bogdanov, a Szurgutnyeftyegaz fösvény vezérigazgatója mindig arra hivatkozott, hogy az ilyesmi mostanában drága, és senki nem kínál semmit ésszerű áron, de a konszern kész az átvételekre, s e célra elkülönítette saját részvényei 37 százalékát. Ám az elkülönített összeg valahogyan elszivárgott a résztulajdonosokhoz.

Bármennyire igyekeztek, mégsem sikerült azonban titokban tartani az évtizedek során felhalmozott tartalékot, s kíváncsi emberek a konszern mérlegében megtaláltak 22 milliárd dollárt, amely az orosz kőolajipar legizgalmasabb rejtélyévé vált: egyesek arra számítottak, hogy a konszern egyszerre csak előlép és felvásárolja a versenytársakat, mások úgy vélték, hogy majd a Szurgutnyeftyegazhoz megy el valaki a milliárdokért, s a konszern összeolvad az elszegényedett Rosznyefttyel.

Ilyen körülmények között különösen kérdéses, hogy mire jó a konszernnek a mostani akvizíció. A MOL komoly védelmi rendszert épített ki az OMV-vel folytatott küzdelem során, emellett megmutatta az új részvényesnek, hogy hol a helye, amikor pénzügyi befektetőnek minősítette. Szinergia jelenleg nincs a két cég között.

Ugyanakkor a Szurgutnyeftyegaz a tőzsdei árfolyamhoz képest kétszeres áron vette a MOL-csomagot, ami nagyon nem illeszkedik Bogdanov vezérigazgató filozófiájába. "Ezért nehéz szabadulni attól a feltételezéstől, hogy az összeggel nem csupán a részvényekért fizettek" - írta a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×