eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tudja, mennyi energiát falnak fel régi háztartási gépei?

A Magyarországon használatos háztartási gépek több mint 40 százaléka 8 évnél idősebb - mondta a CECED Magyarország egyesülés vezetője. Mészáros Fanni hozzátette: kiszámolták, hogy ha ezeket a gépeket, akár állami segítséggel kicserélnék, akkor Magyarország felülteljesítené az előírt széndioxid-kibocsátáscsökkentést.

Az öreg és energiarabló háztartási gépek lecseréléséért küzdő szervezet, amelyet maguk a háztartási gépek gyártói hoztak létre Európában 1958-ban, 2004 óta működik Magyarországon, és tizenegy gyártó a tagja, a többi mellett a Bosch, a Siemens vagy az Ufesa. Ezek a cégek finanszírozzák a non-profit, felvilágosítási céllal létrehozott szervezetet.

Mészáros Fanni, a CECED magyarországi vezetője elmondta: a hazai háztartási gépek 43 százaléka 8 évnél idősebb. Ezek a gépek használják fel a lakosság által elfogyasztott áram 72 százalékát, miközben az újabbak, amelyek részaránya 57 százalék, mindössze az áram 28 százalékát. Érdemes tehát lecserélni a gépeket, persze akkor, ha a kiadás belefér a család költségvetésébe.

A szervezet egyébként minden évben kísérletet tesz arra, hogy felkutassa az ország éppen legöregebb háztartási gépét, így rátaláltak már egy 1930-as évekből származó tűzhely-matuzsálemre, de találtak már 1940-es évjáratú porszívót, egy 1956-os Zil Moszkva gyártmányú hűtőgépet és egy 1951-es mosógépet is.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×