eur:
388.93
usd:
361.81
bux:
68115.91
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyolcvanmilliós bírság a HSBC-nek

Nyolcvanmillió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a HSBC Bankot. A londoni székhelyű pénzintézettel szemben tavaly októberben merült fel a piacbefolyásolás gyanúja az állampapírpiacon.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megállapította, hogy tavaly október 10-én a 2023/A jelű magyar államkötvény másodlagos piacán jelentősen megemelkedett a hozam. Ennek oka az volt, hogy a HSBC Bank plc aznap az államkötvényre vonatkozóan alacsony árfolyamon és magas hozammal nagy mennyiségű eladási ajánlatot regisztrált a nem szabályozott (OTC) piac kereskedési rendszerébe más piaci szereplők által tett vételi ajánlatokra. Az értékpapírt az elszámolási határidőn túl szállította le, az ügyletkötés időpontjában nem rendelkezett az eladott mennyiséggel - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője.

A HSBC azzal magyarázta a kötést, hogy a 2020/A államkötvényben akkor fennálló saját pozíciójának kockázatait kívánta csökkenteni - tette hozzá Binder István.

A szóvivő megjegyezte: a tőkepiaci törvény alapján piacbefolyásolásnak minősül minden olyan ügylet megkötése - illetve az ügyletkötésre adott megbízás -, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad, adhat a pénzügyi eszköz keresleti, kínálati viszonyairól, vagy árfolyamáról.

Binder István hangsúlyozta: a piacbefolyásolásnak nem tényállási eleme, hogy ténylegesen meg is valósuljon; a jogszabály nem az eredményt, hanem az arra alkalmas magatartást tiltja.

Súlyosbító körülménynek számított, hogy az ügyletkötésre egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a HSBC Bank cselekményével veszteséget realizált - közölte a PSZÁF szóvivője.

A nyolcvanmillió forintos bírság összege a bírságkeret négyötödének felel meg - fűzte hozzá Binder István.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×