eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány hazafias gazdaságpolitikát hirdet

Az új magyar gazdaságpolitikát a belső forrásokra, a munkára kell alapozni - jelentette ki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége és a DEMOS Alapítvány rendezvényén.

A lakosság előtt két nagy kihívás áll: a munkahelyek megtartása és a hitelek törlesztése - mondta a DEMOS és a BAMOSZ közös konferenciáján a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az államnak erre a két területre kell koncentrálnia. Az állam ugyanakkor - folytatta, - nehéz helyzetben van, hiszen maga is finanszírozási problémái vannak a jelenlegi pénzhiányos, válságos helyzetben.

A kormányfő azt mondta: az Amerikai Egyesült Államokban meghirdetett bankmentő csomag elszívja a világ elől a likviditást, minden megtakarítás, pénz Amerikába vándorol. Gyurcsány Ferenc kifejtette: ebben a helyzetben, amikor vége a pénzbőségnek, mindent csak a belső megtakarításokból lehet finanszírozni, és ez nem csupán magyar, hanem nemzetközi probléma is.

A miniszterelnök szerint az állam így minden oldalról szorítóba került, és ehhez komoly társadalmi feszültség is párosul. Magyarország számára ez azt jelenti, hogy határozottan kell lépni, így esély van arra, hogy jobb pozícióban, megerősödve kerüljön ki a viharból - magyarázta Gyurcsány Ferenc. Ehhez pedig nagy önfinanszírozó képesség szükséges, azaz a teljes gazdaságpolitikát újra kell gondolni - jegyezte meg.

A kormányfő úgy fogalmazott: számba kell venni Magyarország előnyeit, amelyekre felépíthető egy új gazdaságpolitika, az önfinanszírozó képesség javítása mellett pedig csökkenteni kell az újraelosztás hányadát. Gyurcsány Ferenc azt mondta: ezután egy társadalmi prioritás van, a munka és a teljesítmény elismerése, illetve egy erős patrióta gazdaságpolitika, ami nem egyenlő a nacionalista protekcionizmussal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×