eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyelőre csak szándéklevél született az IMF-hitelszerződésről

Mindeddig csak egy szándéklevelet írt alá Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal az országnak nyújtandó hitelkeretről - mondta a kormányfő, hozzátéve: eddig emiatt nem lehetett semmit sem nyilvánosságra hozni.

Gyurcsány Ferenc Madridban azt mondta: hétfőn éjszaka, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter írta alá az első hivatalos dokumentumot az ügyben. A többi mellett a Fidesz követelte a hitelről szóló szerződés nyilvánosságra hozatalát.

A kormányfő szerint a vita az IMF-hitelszerződés nyilvánosságával kapcsolatban "a folyamatok pontos meg nem értéséből fakadnak. A hétfő éjszaka aláírt szándéklevél - folytatta Gyurcsány Ferenc - arra vonatkozik, hogy Magyarország az IMF-fel egy készenléti hitelmegállapodást kötne.

"Ezt a szándéklevelet még én sem ismerem, a kormány tagjai sem, a végleges formájában. Most küldték utánam, hogy legalább én lássam. Még ma éjszaka áttanulmányozom Varsóban, hogy milyen lett a végső változat. Holnap Veres János pénzügyminiszter bemutatja a kormánynak, mert ez a helyes sorrend, úgy gondolom" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy ezt követően a legrövidebb határidőn belül - tehát a kormányülést követően 24 órán belül - a dokumentumot nyilvánosságra hozzák.

Nyilvánosságra is kell hozni - hangsúlyozta -, mert ha a magyar kormány nevében valaki ír egy ilyen levelet, azt nyilvánosságra hozzák. "Nincsen ebben nagy titok, érdemes lenne az országnak ártó politikai vitákat elkerülni, de azért figyelmeztessünk rá, hogy ez még csak egy levél" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

"A levélben elmondjuk, hogy milyen a helyzet, mit gondolunk, miért van erre szükség, mit szándékozunk otthon tenni költségvetéssel és mással. Ezt a dokumentumot ezek után az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn az igazgatóság elé terjeszti a következő napokban. Ha az igazgatóság jóváhagyja, megkezdődik az a folyamat, amelynek a vége egy hitelszerződés aláírása. Több napba vagy több hétbe is beletelhet, mire megszületik a szerződés. Ez is teljesen természetesen, alapvetően nyilvános lesz" - mondta a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×