eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra zuhan az OTP, gyengül a forint

Délután négy órakor 1,3 százalékos mínuszban volt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A magyar piac még alul teljesítő lehet a nemzetközi tőzsdékhez viszonyítva, de technikai alapon már a trendforduló jelei látszanak - állították az elemzők. Széles ingadozásokkal gyengült a forint, az eurót kedden délután 274,61 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 269,10 forinttal.

Az OTP zuhan: mínuszban 8 százalék, a MOL is esésre váltott (-2,3), hasonlóan zuhant a Magyar Telekom, de délután négy órára már pozitívba ment át, jelenleg 2,4 százalékon áll, a Richter tovább emelkedett (3,4), az Egis pluszból mínuszba ment át, majd ismét pluszba, 1,8 százalékos az emelkedés.

Az elemzők erősödésre, de hektikus mozgásra számítottak. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a BÉT mozgása egyelőre nem köthető a nemzetközi trendhez, emiatt alulteljesíthető lehet a többi piachoz képest.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője viszont úgy látja, a BUX jelenlegi helyzete technikailag 85 százalékos valószínűséggel trendfordulót jelez. A szakértő ez alapján arra számít, hogy a magyar börze a nyugat-európai piacokhoz hasonlóan emelkedni fog. Véleménye szerint a beragadt short (eladási) pozíciók zárása a közelgő négynapos hétvége előtt tovább erősítheti a pozitív trendet.

Gyengül a forint

Széles ingadozásokkal gyengült a forint, az eurót kedden reggel kilenc óra után 273,05/40 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, délután már 274,61 forintért, szemben a hétfő délutáni 269,10/20 forinttal.

A kereskedés széles árfolyam kilengéssel kezdett, az európai nyitás előtti 270-271 közötti kurzusról 269 és 274 forint között mozgott. Az árfolyam erős ingadozása jól tükrözi a forint sérülékenységét a nemzetközi devizapiaci hangulatváltozásokkal szemben - mondták el kereskedők.

A forint mellett régiós devizatársai is gyengüléssel nyitottak, a cseh korona 0,10 százalékkal, a lengyel zloty 0,60 százalékkal gyengült. Ez a kereskedők szerint az euró árfolyamvesztésével magyarázható: a közös deviza a dollárral szemben 0,60 százalékkal, a svájci frankkal szemben 0,35 százalékkal, a jen viszonylatában 1,45 százalékkal gyengült.

Kereskedők véleménye szerint a forint gyengülésében szerepet játszhat a közelgő hosszú kereskedési szünet is, amelynek idejére a befektetők esetleg ódzkodnak majd pozíciókat felvenni.

A dollárt 206,05/30 forinton jegyezték kilenc óra után, szemben az előző nap délutáni 201,50/60 forinttal. A dollár most 208,09 forint.

A bankközi forintpiacon az egynapos (o/n) kamat 8,10 százaléknál áll.

Erősödtek a nyugat-európai tőzsdék nyitáskor

Fél százalékot meghaladó emelkedéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden.

Mintegy 20 perccel a kereskedés elindítása után a londoni FTSE 100 indexe 0,6 százalékos emelkedéssel 4307 ponton állt, a frankfurti DAX30 mutatója 0,6 százalékkal 4863 pontra nőtt.

Kedden kezdetben elsősorban a banki részvények drágultak, részben annak a hatására, hogy mérséklődtek a bankközi kamatok, továbbá, hogy Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnöke hétfőn kijelentette, támogatna egy második állami gazdaságélénkítő csomagot.

Erősítette a banki részvények iránti bizalmat a francia kormánynak az az éjszaka bejelentett terve, amely szerint átvállalná a hat legnagyobb bank 10,5 milliárd euró értékű rossz követelését, ( alárendelt kötvényét=subordinated debt).

Röviddel 9.45 óra előtt az euró 1,3246 dollárra gyengült a hétfő késő esti 1,3342 dollárról.

A Brent olajfajta decemberi hordónkénti ára 95 centtel 71,08 dollárra süllyedt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×