eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan fog ünnepelni a forint október 23-án?

Ha szerda reggel a 280-as szint körül indul a kereskedés, akkor az sok piaci szereplőnek "megmozgathatja a fantáziáját", mert jó beszállási pontnak is tekintheti forintvételekhez. Ez a reggeli órákban a magyar fizetőeszköz erősödését is hozhatja - mondta a Portfolio.hu kérdésére egy devizakereskedő. Õ arra számít, hogy be fog avatkozni az MNB, de ezt nem látványosan teszi, hanem csendes intervencióként: külföldi partnerein keresztül, kis tételekben, akár a csütörtök-pénteki, magyar szempontból munkaszüneti napok alatt is.

Minimális likviditással zuhant a délután második felében a forint az euróval szemben 275-ről 281-ig, amely összefügghet a romló nemzetközi befektetői hangulat mellett azzal is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) délután 4 óráig állt rendelkezésre a piaci szereplők számára, az ezt követő órákat "szabad a vásár"- alapon egyesek felhasználhatták a forint további gyengítésére - fejtette ki véleményét a Portfolio.hu-nak Csépai Miklós, a Raiffeisen Bank devizakereskedője.

Meglátása szerint a forintgyengülés mögött spekulatív megfontolások is meghúzódnak, és ezen szereplők célja az lehet, hogy az eddigi történelmi mélypontig (285 körül) nyomják le a magyar fizetőeszközt. Az ennél magasabb szintek már ismeretlen tartományt jelentenek, így igen bizonytalan az árfolyam további mozgása is - tette hozzá.

A kereskedő szerint ha szerda reggel a 280-as szint körül indul a kereskedés, akkor az sok piaci szereplőnek "megmozgathatja a fantáziáját", mert jó beszállási pontnak is tekintheti forintvételekhez. Ez a reggeli órákban a magyar fizetőeszköz erősödését is hozhatja. (Természetesen a nemzetközi befektetői hangulat is sokat nyom a latba, kedden este az amerikai Dow Jones index közel 2 százalékos mínuszban járt.)

Csépai szerint jelenleg két nagy kérdés van devizakereskedői szemmel:

1. Mit lép az MNB, beavatkozik-e a devizatartalékai felhasználásával is a forint védelmére (miután látszik, hogy egyelőre a szóbeli intervenció, illetve az állampapírpiac és az FX-swap piac újraélesztése csak igen korlátozott eredményeket hozott). Õ arra számít, hogy be fog avatkozni az MNB, de ezt nem látványosan teszi, hanem csendes intervencióként (külföldi partnerein keresztül, kis tételekben, akár a csütörtök-pénteki, magyar szempontból munkaszüneti napok alatt is).

2. Hogyan reagálnak azok a nagy amerikai hedge fundok, amelyek még a 2006 nyári forintzuhanás után 280-282 körül vették meg a magyar fizetőeszközt (és két évig élvezték a magas magyar kamatkörnyezetből fakadó előnyöket is). Õ arra számít, hogy ezek a nagybefektetők egyelőre nem likvidálják a pozícióikat (akár 300-as EURHUF árfolyamig is tarthatják).

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×