eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pénzügyi válság: "A külföld kezében vagyunk"

Elkerüli az összeomlást a magyar pénz- és tőkepiaci rendszer, de várhatóan nem a magyar hatóságok fellépése, hanem a globális beavatkozások hatására, vagy azért, mert felismerik a szereplők, hogy túlzottá vált a pesszimizmus - állította több elemző is a portfolio.hu-nak. Vagyis a magyar gazdaságpolitikának kárenyhítést kell végeznie, de igazából a turbulencia végét a külföldi hangulatváltozás jelenti majd.

Papp Zsolt, a KBC londoni elemzője úgy látja, hogy a jelenlegi piaci környezetben a magyar hatóságok csupán a károk enyhítésére lehetnek képesek, ha rövidtávon korlátozott mértekben közvetlenül beavatkoznak a devizapiacon, illetve, ha szükséges, kamatemeléssel, valamint csökkentett államkötvény-kibocsátással. Az OTP esetében az államnak dolgoznia kell azon, hogy állami portfólió-befektetéssel váltsa ki a tőkeáttételes befektetőket. Ezt a piacon nem szabad kommunikálnia, de remélhetőleg a kormányzat számon tartja ezt a lehetőséget.

Az elemző szerint hosszabb távon az országnak változatlanul a fiskális pozícióira kell ügyelnie. A magas adósságráta a gazdaságot a sebezhetővé teszi, a magas adóteher pedig az általános versenyképességet rontja.

A fő veszély, ha a hatóságok folytatják a rövid távú, evickélő stratégiájukat - véli Papp. Az összeomlást biztosan elkerüli a gazdaság, de nem a gazdaságpolitikai lépések, hanem a globális piacok megnyugvása révén.

A magyar pénzügyminiszter és jegybankelnök által péntek reggel bejelentett intézkedéseknek "van értelmük", de az ország korlátozott mennyiségű devizatartaléka miatt a gazdasági döntéshozók akarata nem elég a stabilitás megteremtéséhez, ahhoz a nemzetközi piaci környezet javulása is szükséges - vélekedik Tóth Gyula, az UniCredit bécsi elemzője is.

A szakértő az MNB pénteki bejelentésével (forint/euro swap-tendereket bonyolít naponta) kapcsolatban megjegyezte: mindez azt jelenti, hogy a jegybank jelentős szerepet kaphat a devizaswap-piaci forgalom bonyolításában, és emiatt szükség esetén (ha túlságosan egyik irányba mozdulna el a piac) könnyedén be is tudna avatkozni a folyamatokba.

Mi lesz a forinttal?

Tóth kommentárjában kiemelte, hogy bár a magyar gazdaság alapjai jelentősen javultak az elmúlt két évben (10 százalék körüli arányról 4 alá csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány, jelentősen csökken a folyó fizetési mérleg deficit), az országot továbbra is a leginkább kockázatosabbak között tartják nyilván a befektetők. Ennek oka, hogy az ország külső adóssága nagyon magas, ami fokozottan sérülékennyé teszi a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság ingadozásaira.

Tóth arra számít, hogy mivel a hitelezési aktivitás jelentősen lassulhat, a meglévő devizahitelek törlesztéséből fakadó tőkekiáramlás meghaladja majd a forrásbevonást, ami összességében forintgyengülési nyomást fejhet ki. A Magyar Nemzeti Bank nyilván nem nézné tétlenül a forint szabadesését - tette hozzá Tóth, aki nem feltétlenül van meggyőződve arról, hogy a forint a jelenlegi szinteken stabilizálódni tud.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak korlátozott összegű (17 milliárd euró körüli devizatartalékai vannak), ami nem túl jelentős ahhoz, hogy egy masszív forintgyengülést sikeresen ki tudjon vele védeni.

A magyar gazdaságpolitikai döntések jó irányba mutatnak, de a probléma megoldásának kulcsa összességében a fejlett nagy jegybankok kezében van - ért egyet Ambrus Gábor. A 4Cast londoni elemzője szerint, amennyiben enyhül a feszültség a nemzetközi pénzpiacokon, a dolláralapú likviditás javul, a hozamok csökkennek, akkor "szépen irányba indulhatnak nálunk is a dolgok".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×