eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Költségvetés: 3 százalékos növekedés, 976 milliárdos hiány

Elkészült a jövő évi költségvetés tervezete, amit hétfőn nyújtott át a Parlamentben Szili Katalin házelnöknek a pénzügyminiszter. Veres János azt mondta: 2009-ben 976 milliárd forint lesz az államháztartás hiánya, ami a nyugdíjkorrekciót is beleszámítva GDP 2,9 százaléka.

Három százalékos növekedésre, 4,3 százalékos inflációra számít jövőre a pénzügyminiszter, emellett a tárcánál 8 százalékos exportbővüléssel és 2 százalék feletti reálbér növekedéssel számolnak. A családi pótlék 4,3, a nyugdíjak 5,6 százalékkal fognak emelkedni.

Veres János hangsúlyozta: Szili Katalinnak, a parlament elnökének átadott 2009-es költségvetés tervezetét, az óvatosság és a konzervatív tervezés jellemzi. Szerinte történelminek is nevezhető a jövő évi büdzsé, ugyanis hosszú idő után lesz újból 3 százalék alatt az államháztartás eredményszemléletű hiánya.

Pénzforgalmi szemléletben a költségvetés bevételi összegét 17.088 milliárd forintban, a kiadásokat 18.064 milliárd forintban rögzíti a tervezet, a hiány 976 milliárd forint lesz.

A miniszter az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta: folynak számítások a tárcánál a 3 százalékra vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés hatásainak a modellezésére - ezt a megváltozott nemzetközi környezet, a lassuló világgazdaság indokolja.

Veres János véleménye szerint az ország érdeke, hogy legyen parlament által elfogadott költségvetése az év végén, olyan, amely biztosítja a konvergenciaprogramban vállaltak teljesítését.

A 2009. évi költségvetés végszavazása december 15-én lesz - ezt már Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondta a Parlamentben, miután átvette Veres János pénzügyminisztertől a jövő évi költségvetési tervezetet tartalmazó táskát.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×