eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Surányi: Nem nyertünk semmit a megszorításokkal

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a magyar adószintet csak akkor lehet csökkenteni, ha az állami kiadások is jelentősen mérséklődnek. Surányi György az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: ma még nem látszanak a kabinet adóreform tervei, de szerinte először a vállalkozások terhein kell enyhíteni. A CIB Bank elnöke szerint hat év rossz gazdaságpolitikája vezetett a 2006-ban kezdődő súlyos megszorításokhoz.

Idén a tavalyinál magasabb lehet a növekedés, ha váratlan folyamatok nem szólnak ebbe bele - mondta az InfoRádióban Surányi György, a jegybank korábbi elnöke. Mint mondta, 2008-ban 2,5 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani.

Hangsúlyozta: a 2006 közepétől meghozott, sokakat kedvezőtlenül érintő döntések elkerülhetetlenek voltak, és ha nem hozzák meg őket még másfél évvel ezelőtt, akkor 2007-ben egy pénzügyi válságba kerülhetett volna az ország.

Hozzátette: minderre a 2000-től egymást követő elhibázott döntések miatt volt szükség, a megoldással pedig nem lehetett várni.

Arra a felvetésre, hogy a gyorsan megvalósított, sokak számára jelentős veszteségeket okozó gazdasági megszorításokkal a társadalom nem vesztett-e többet, mint amennyit a korábbi évek könnyelmű gazdaságpolitikájában nyert, Surányi György azt mondta: biztos, hogy nem vesztettük el a vámon azt, amit a réven nyertünk, bár nyerni nem is nyertünk semmit.

Mint mondta, mára nyilvánvaló, hogy ha a kormány csak félévet vár a súlyos döntésekkel, akkor mára pénzügyi válságban lenne az ország.

Surányi György azt tartaná kedvezőnek, ha az idei adóreform fő iránya a vállalkozások terheinek csökkentése lenne. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság 1995 és 2000 között növekedett a legdinamikusabban, amikor is az állam egyre kevesebb pénzt vont el és osztott vissza a lakosságnak.

Rámutatott: minél nagyobbak a szociális kiadások egy országban és ezzel együtt az elvonások, annál kevésbé tud fejlődni a gazdaság.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×