eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy év alatt 58 százalékkal drágult a liszt

Novemberben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A piaci elemzők novemberre 7 százalékos éves inflációt vártak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, ez éves szinten 7,1 százalékos inflációt jelent.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index októberhez képest szintén 0,6 százalékkal emelkedett, tavaly novemberhez viszonyítva 9,3 százalékkal nőtt.

Mináry Borbála, a statisztikai hivatal munkatársa elmondta: az inflációt az élelmiszer-, illetve az üzemanyagárak emelkedése növelte leginkább.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal drágultak. Ezen belül jelentősen, 58,4 százalékkal emelkedett a liszt, 30 százalékkal az étolaj, 23 százalékkal a tojás, valamint 21 és fél százalékkal a kenyér ára.

A háztartási energia átlag feletti 12,3 százalékos áremelkedésén belül, a távfűtésért 31, a vezetékes gázért csaknem 18 százalékkal kell többet fizetni. A gyógyszerárak 17,6 kerülnek többe, mint 2006 novemberében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×