eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Zakatol az infláció

A fogyasztói árak szeptemberben 0,7 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők szeptemberre 6,3 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.

Szeptemberben a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0,6 százalék volt, a maginfláció 2006 szeptemberéhez viszonyítva 4,3 százalékot tett ki.

Az év első kilenc hónapjában 8,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A fogyasztói árak augusztusban nem változtak júliushoz képest, és 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A fogyasztói árak tavaly szeptemberben 2,5 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 8,6 százalékkal emelkedett.

A KSH közlése szerint az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

14,9 százalékkal nőtt a liszt, 7,8 százalékkal a tojás, 7,7 százalékkal a száraztészta, 6,5-6,5 százalékkal az étolaj és a kenyér, 5,8 százalékkal a péksütemények, 4,6 százalékkal a baromfihús, valamint 2,8 százalékkal a sertéshús ára.

Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - nélkül számítva az élelmiszerek árai augusztushoz képest 2,4 százalékkal drágultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×