INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

Begyűrűzhet az amerikai jelzálogkrach

Infostart

Szembetűnően lassulhat jövőre a világgazdaság növekedése - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint mindennek az amerikai másodlagos jelzálogok bedőlése miatt a pénzpiacokon fellépett zavar az oka.

Óvatosabbak a bankok a hitelekkel, miután a különösen szegény lakástulajdonosoknak kölcsönző amerikai másodlagos jelzálogbankok komoly veszteségeket könyveltek el, és a válság a nekik hitelező külföldi pénzintézeteket és befektetőket is elérte.

Mindez fékezni fogja a globális gazdasági növekedést, bár a világgazdaság továbbra is "teherbíró" - áll az IMF jövő héten nyilvánosságra kerülő, de már most kiszivárgott jelentésében.

Európában jelentősebb lesz a növekedés lassulása

A nemzetközi növekedési kilátásokat az amerikai gazdaság látványos lassulása fogja befolyásolni. Az IMF ennek megfelelően módosította előrejelzését - a kiszivárgott adatok szerint 5,2 százalékról 5 százalékra - írta a BBC.

Az AFP hírügynökség azonban frankfurti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy még ennél is radikálisabban változott a prognózis, és csak 4.8 százalékos növekedéssel számolnak a Valutaalapnál. Ez már közel fél százlékkal kevesebb, mint amire korábban számítottak.

A dinamikusan növekvő kínai gazdaság bővülése is lefékeződik, de még így is - mások által irigyelt módon - 10 százalékkal nő majd jövőre.

Az eurozónában viszont jóval látványosabb lesz a visszaesés, a növekedés mértéke a korábbi 2,5 százalék helyett csak 2 százalék körüli lehet - jegyezték meg illetékesek.

Kelet-Európára is kihathat

Az IMF megjegyezte, hogy bár a fejlett világban a banki kamatok visszatértek az úgymond "semleges" szintre - azaz nem túl magasak és nem túl alacsonyak -, a pénzpiacokon nehezebbé vált a hitelek felvétele, és ez az, ami fékezheti a növekedést.

Ez különösen Kelet-Európára jelent veszélyt, mert a hitelezési válság nyomán visszaeshetnek a régióban a külföldi befektetések.

A Valutaalapot megelőzve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, ismertebb nevén az OECD, már lefelé módosította növekedési prognózisát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018