eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kóka álma a gázszállításról

A Nabucco gázvezeték projekttársaság vezető testülete csütörtökön Budapesten ülésezik, pénteken pedig magyar kezdeményezésre nemzetközi konferenciát rendeznek a projektről - mondta el a gazdasági miniszter. Kóka János szerint a konferencia célja demonstrálni Magyarország elkötelezettségét a projekt iránt. Hozzátette: bízik abban is, hogy a Nabucco gázvezeték megépítésében egyaránt érdekelt MOL és osztrák OMV közötti konfliktus nem hátráltatja a projekt megvalósulását.

Magyarország a gázvita kezdete óta támogatja, hogy regionális összefogásban kezeljék az ellátásbiztonsági kérdéseket - közölte Kóka János.

A gazdasági miniszter kifejtette: a pénteki nemzetközi konferencia célja, hogy egy asztalhoz ültessék a Nabucco összes lehetséges szereplőjét, és kiderüljön, miként lehet egy álomból működő gázszállító projekt.

Aktívnak kell lenni a kérdésben, hogy megvalósuljanak a tervek, ezt tükrözi a konferencia is - tette hozzá Kóka János.

A tárcavezető hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Nabucco gázvezeték megépítésében egyaránt érdekelt MOL és osztrák OMV közötti konfliktus nem hátráltatja majd a projekt megvalósulását.

A budapesti konferencián miniszteri szinten képviselteti magát Szerbia, Azerbajdzsán és Ausztria.

A Nabuccóban résztvevő magyar MOL, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz és az osztrák OMV mellett a résztvevők között lesz a projekthez csatlakozni kívánó német RWE és a francia Gaz de France , valamint az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), más bankok képviselői, pénzügyi befektetők és az érintett országok diplomáciai képviselői.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×