eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ami ma két nap, jövőre meglesz egy óra alatt is

Elektronikusan is bejegyeztethető egy új cég, de csak bizonyos feltételek megléte esetén. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Vállalkozók Országos Egyesületének elnöke azt mondta: ezzel az eljárással idén két nap alatt, jövőre pedig már egy óra alatt bejegyzik az új vállalkozást.

Elektronikus cégaláírás, az igazságügyi minisztérium által elkészített társaságiszerződés-minta - ezek kellenek egy új cég gyors bejegyzéséhez.

A cégbejegyzés teljes egészében elektronikus úton történik, ehhez első lépésben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapjáról letölthető szerződésmintát kell kitölteni.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Vállalkozók Országos Egyesületének elnöke azt mondta: ezt az eljárást csak az tudja alkalmazni, aki nem akar változtatni a társasági szerződéstervezet egyetlenegy pontján sem, és hozzá sem tesz semmit, azaz változatlan formában kell hagyni a tervezetet. Így két nap alatt, míg jövő júniustól az ígéret szerint egy óra alatt bejegyzik a vállalkozást.

Zara László szerint a gyors bejegyzést leginkább nyugat-európai vállalkozók hiányolták, illetve azok, akiknek hirtelen jött egy nagyobb, hosszútávú megrendelés, amiért már érdemes volt céget alapítani.

Megszűnő korlátozás

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény módosításával ismét lehet egy társaság vezető tisztségviselője alkalmazotti jogviszonyban.

Korábban a vezető tisztségviselő, ügyvezető csak tagi jogviszonyban, vagy megbízási szerződés alapján láthatta el feladatait, ami például azt jelentette, hogy alkalmazottaknak járó juttatásokat nem kaphatott az ügyvezető. Ez a korlátozás leginkább azokat a betéti társaságokat sújtotta, ahol egy beltag volt.

Zara László azt mondta: a módosítás most megadja ezt a lehetőséget, azzal a feltétellel, hogy ezt a tényt, miszerint az egyetlen beltag munkaviszonyban dolgozik a cégben, a társasági szerződésben is rögzíteni kell.

A szakember megjegyezte azt is: az egyszerűsített cégeljáráshoz letölthető szerződéstervezet-minta ezt nem tartalmazza, azaz ha valaki betéti társaságot alapítana, és munkaviszonyt is szeretne, az nem fogja két nap alatt bejegyeztetni az új céget, ugyanakkor munkavállalóként jogosultságot szerez például természetbeni juttatásokra és egyéb, a munkavállalóknak járó előnyökre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×