eur:
388.81
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Nem várnak kamatvágást az elemzők

Augusztusban már valószínűleg nem csökkenti jelenleg 7,75 század százalékos alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank, vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.

A szakemberek továbbra is arra számítanak, hogy az év hátralévő részében csökkennek majd a jegybanki kamatok, de a júniusban megindult csökkentés a júliusi szünet után az elemzők többsége szerint augusztusban még nem folytatódik.

A megkérdezett 17 elemző közül 12 szerint hétfői ülésén a Monetáris Tanács változatlanul hagyja az alapkamatot. Öt elemző negyed százalékpontos csökkentésre számít.

Ugyanerre az eredményre jutott egy másik, a magyar devizakereskedők között végzett felmérés: 11-en számítanak változatlan kamatra és csak négyen kamatcsökkentésre.

A piacok annak ellenére sem várnak további lazítást augusztusban, hogy legutóbbi nyilatkozataikban Simor András jegybankelnök és Bihari Péter, a Monetáris Tanács tagja is kedvező inflációs folyamatokról számoltak be.

Ugyanakkor a jegybankelnök arra is figyelmeztetett, hogy a forint gyengülése és az állampapírhozamok emelkedése komoly tényező lesz az augusztus 27-ei kamatdöntő ülésen.

A Monetáris Tanács legutóbbi ülése óta az amerikai hitelpiac tovagyűrűző problémái miatt a nemzetközi pénzügyi piacok befektetői kerülik a kockázatot és ez komoly áreséseket okozott azokon a feltörekvő piacokon, amelyek közé a befektetők Magyarországot is sorolják.

A forint az elmúlt hetekben mintegy hat százalékot gyengült az euró ellen, miközben az állampapírok hozamai négy-öt hónapos csúcsokra emelkedtek.

A Reuters által megkérdezett elemzők elmondták: a kamatcsökkentés csúszásának valószínűségét növeli az is, hogy az élelmiszerárak jelentősen emelkedhetnek a közeli hetekben. Ez ugyan egyszeri esemény, de fokozhatja az inflációs várakozásokat, és ez a jegybank döntéshozóit is óvatosságra intheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×