eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kijött a MOL gyorsjelentése

A tavalyi első félévhez képest 59 százalékkal kisebb első hathavi nettó eredményről számolt be a MOL. Az olajipari társaság most nyilvánosságra hozott, nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok alapján készült tőzsdei gyorsjelentése szerint az üzleti nyereség 14, a nettó nyereség 70 százalékkal csökkent.

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. az első félévben 160,9 milliárd forint üzleti eredményt és 86,4 milliárd forint nettó eredményt ért el, az előbbi 38 százalékkal, az utóbbi 59 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a társaságnak a második negyedévben 88,4 milliárd forint üzleti és 26,9 milliárd forint nettó nyeresége volt, ami 14 százalékkal, illetve 70 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az elemzők a második negyedévre 85 milliárd forint körüli üzleti és 40 milliárd forint feletti nettó profitot vártak.

A MOL nettó bevétele az első félévben 25 százalékkal, 1.122,4 milliárd forintra csökkent, a második negyedévben 606 milliárd forintot tett ki, 14 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

A MOL értékelése szerint az első félévben és a második negyedévben a gyengülő amerikai dollár egyaránt negatívan befolyásolta a kutatás-termelést és a feldolgozás-kereskedelmet, a csökkenő szénhidrogén termelést pedig csak részben ellensúlyozta a jelentősen növekvő petrolkémiai értékesítés.

Az elemzéssel egyetért Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline elemzője is, aki szerint az eredményt a gyengülő dollár és egyszeri pénzügyi tételek befolyásolták leginkább.

Az utóbbi egy évben a beruházások és befektetések értéke több mint a duplájára emelkedett, miközben a MOL jegyzett tőkéje 7, saját tőkéje 10 százalékkal csökkent.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a gyorsjelentés szerint kifejtette: a második negyedévben döntöttek egy új hidrokrakk üzem felépítéséről, ami a többi organikus beruházással együtt a várakozások szerint 2006 és 2011 között évente átlagosan 6,5 százalékkal növeli a csoport kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményét (EBITDA). Ezen túlmenően további növekedést biztosítanak az akvizíciók is.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a MOL jó úton halad a saját, önálló növekedési stratégiájának megvalósításában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×