eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

69 dollár fölé kúszott az olajár

Csütörtök reggel a nyersolaj árak a hordónkénti 69 dollár fölé kúsztak a szabadpiacon az után, hogy amerikai bejelentés szerint a benzinkészletek váratlanul mérséklődtek a múlt hétről a nyári utazási csúcsszezonban.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 69,23 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 26 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. Szerdán a WTI több mint 1 dolláros emelkedés után 68,97 dolláron zárt.

Az amerikai kormányzat ugyan azt közölte, hogy a nyersolajtartalékok 1,6 millió hordóval nőttek, de növekedést várt a piac már előzetesen is, arról nem is szólva, hogy a tartalékok szintje kilenc éves csúcson van.

A benzintartalék viszont 700 ezer hordóval esett, miközben előzetesen ennél nagyobb növekedését várták az elemzők. A feldolgozott (finomított) termékeknél - azaz a dízel- és fűtőolajnál - meglehetősen nagyot, 2,3 millió hordónyit csökkentek a múlt héten az amerikai kereskedelmi tartalékok.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel 70,56 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1 centtel drágább a szerdai zárónál.

Csütörtök reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 644,64 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 1,14 dollárral drágább a szerdai későinél. Tavaly május 12-én napközben 730,00 dollárt ért el az európai forgalomban, ez a csúcsa 1980. január óta. Az akkori, 850 dolláros rekord érték mai áron körülbelül 2200 dollárnak felel meg.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×