eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A lengyelek Nagy-Britanniában szorongatják a briteket

Nagy-Britanniában több helyen már nem foglalkoztatnak brit munkavállalókat, mert nem beszélnek lengyelül. Újabban ugyanis bizonyos szakmákat már szinte csak vendégmunkások látnak el, így nehéz közéjük beilleszkedni.

Mezőgazdasági idénymunkát, például gyümölcsszedést vagy más alacsonyan fizetett tevékenységet már szinte csak vendégmunkások végeznek a szigetországban.

Nagy részük lengyel, így vannak olyan munkahelyek, ahol a kommunikáció is ezen a nyelven folyik.

A farmerek jó része nem magának toborozza a munkavállalókat, hanem a helyi ügynökségek segítségét kéri ehhez.

Egy hölgy Cambridgeshire-ben a sajtónak arról számolt be, hogy húga munkát keresett. Először személyesen kereste fel a helyi üzemeket, de ott azt mondták neki, hogy a munkaközvetítőknél regisztráltassa magát.

Amikor azonban ellátogatott egy állásközvetítőbe, ott az ügyintéző azt mondta neki: nem regisztrálja, mivel a nyilvántartásában mindenki beszél lengyelül, a fiatal angol lány azonban nem.

Majd hozzátette: a lengyelek nem fogadnák be, és nem is tudnának egymással kommunikálni.

Az üggyel a helyi országgyűlési képviselő is foglalkozott, aki rámutatott, hogy a megyében, arányaiban igen sok a bevándorló.

A helyi üzemekben a lengyeleken kívül észtek és litvánok is dolgoznak, britek azonban már nem, holott nemrég még őket foglalkoztatták ott.

Sokuk most munka nélkül van, és autó híján nem tud távol munkát vállalni. Moss szerint nem igaz, hogy a bevándorlók csak olyan munkát végeznek el, amelyet az angolok nem lennének hajlandók.

Az Európai Unió 2004-es bővítése óta Nagy-Britanniába csaknem 640 ezer kelet-európai munkavállaló érkezett, zömében lengyelek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×