eur:
389.09
usd:
362.12
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Miért IKEA?

Az észak-németországi Kiel Világgazdasági Kutatóintézete idei díjazottai Helmut Schmidt volt német kancellár, Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász és Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója.

A kieli kutatóintézet harmadik éve osztja ki a díjat, amelyben olyan emberek életművét jutalmazzák, akik hozzájárultak egy igazságosabb társadalom megteremtéséhez. A díj vegytiszta erkölcsi elismerés, hiszen pénz nem jár vele.

Harmadik éve egy-egy politikus, közgazdász és üzletember életművét jutalmazzák, ezek idén Helmut Schmidt volt német kancellár, Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász és Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója.

Az 1926-ban született Ingvar Kamprad már gyerekkorában ráérzett az üzlet ízére: nagy tételben vásárolt Stockholmban gyufát, és azzal házalt falujában és környékén, természetesen biciklivel.

Később hallal, karácsonyfadíszekkel, írószerrel és vetőmaggal bővítette kínálatát. 17 évesen, a középiskola befejezéséért édesapjától pénzjutalmat kapott.

Ebből a pénzből alapította az IKEÁT, amelynek két első betűje az Ingvar és a Kamprad, a harmadik a családi birtok, az Elmtaryd, a negydik pedik a szomszédos Agunnaryd falu kezdőbetűje.

Ingvar Kamprad 33 milliárd dolláros vagyonával a világ negyedik és egyben Európa leggazdagabb embere. A cég takarékos működéséhez illően Kampradról köztudott, hogy egy 15 éves Volvóval jár, csak turistaosztályon repül és a karácsony utáni kiárusításokon szokott egy évre előre csomagolópapírt venni.

Arról sokkal kevesebb szó esik, hogy hosszú ideg Porschékat vezetett, hogy villája van Svájc egy előkelő részén - ahol egyébként a hetvenes évek óta él -, Svédországban is van egy nagy birtoka, illetve a franciaországi Prvence-ban szőlőbirtoka.

Ingvar Kamprad egyébként diszlexiás, és azért van neve az Ikea minden termékének, mert az alapító kezdettől fogva képtelen volt az árukat jelölő cikkszámokat megjegyezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 8. 08:44
×
×
×
×