eur:
388.95
usd:
362.14
bux:
68617.43
2024. május 8. szerda Mihály

Mennyibe kerül egy gyerek?

Kevés egy kétgyermekes családnak a megélhetéshez havi 174 ezer forint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint. Szabó Endre, a szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: családjában egy gyermek 50-60 ezer forintba kerül havonta.

Fejenként 43,5 ezer forint kevés egy négytagú család fenntartásához, akkor is, ha csupán a tavaly óta bekövetkezett áremelkedéseket vesszük figyelembe - mondta az InfoRádiónak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Szabó Endre hozzátette: nagyon nehéz egy olyan összeget meghatározni, amely mindenkire érvényes, hiszen ennek nagysága attól is függ, hogy hol él a család, vagy költenek-e például a gyerekek taníttatására vagy sem.

A nagycsaládosok egyesületének elnöke saját tapasztalatai alapján úgy véli: egy gyerek 50-60 ezer forintba kerül havonta.

Mi számít bele a minimálbérbe?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly a létminimum összege 6,6 százalékkal nőtt, míg az infláció csupán 3,9 százalék volt.

A KSH főosztályvezető-helyettese az InfoRádióban elmondta: a létminimum egy olyan értékösszeg, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos igen szerény, az adott társadalomban konvencionálisnak minősülő szükségletek kielégítését.

A KSH-nak van egy háztartási adatfelvétele, felmérik a kiadásokat, és ezt a teljes összeget használják fel a létminimum-számításnál. Azokat zárják ki a számításukból, akiknek az elmúlt időszakban vásároltak lakást vagy autót - tette hozzá Gálics Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×