eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tizenöt milliárd dolláros megrendelésért harcolnak az óriások

A két nagy rivális repülőgépgyártó, a Boeing és az Airbus újabb vérre menő harca zajlik Angliában, mert a British Airways teljes flottacserét tervez a következő évtizedben.

A British Airways a 2010-es évek elején kívánja leváltani most szolgálatot teljesítő távolsági flottáját, összesen 134 repülőgépet.

Az új fejlesztésű gépek közül gyakorlatilag csak a két nagy, a Boieng és az Airbus utasszállítói kerülhetnek szóba: a Boeing 747-8-as és annak riválisa, az Airbus 380-as, illetve a Boeing 787-es vagy az Airbus 350-es modellje.

A harcnak nem kicsi a tétje, ugyanis a teljes megrendelést nagyjából 15 milliárd dollár értékűre becsülik, ami például a Boeing teljes tavalyi forgalmának az egynegyede.

Mivel a British Airways távolsági flottájában jelenleg csak Boeing gépek vannak, az amerikai gyártó valamelyest helyzeti előnyben érezheti magát, de a brit légitársaság jelezte, hogy kedvező ajánlat esetén hajlandó fontolóra venni a váltást is.

Iparági elemzők szerint a két rivális gépei között nincs túl nagy különbség, az Airbusok elektronikája talán valamivel jobb és géptípusaikban valamivel több a közös alkatrész is, ami a karbantartási és szervizköltségek miatt előnyösebb.

Ugyanakkor az Airbus 380-as modelljének késése miatt a Boeing pillanatnyilag nagyobb lendületben van, mert öt év után először a tavalyi év végén rendelésállománya meghaladta az Airbusét.

Itt az összehasonlítás alapja a rendelésállomány darabszáma, a Boeing viszont azt mondja: már 2005-ben is ők vezettek, igaz, nem a  darabszám, hanem a megrendelt gépek értékét tekintve.

A két óriáscég egyébként együtt a világ a nagy utasszállító gépeinek kilencven százalékát gyártja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×