eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Napi 1,2 milliárdos nyereség a bankoknak

Munkanaponként 1,2 milliárd forintot megközelítő nettó nyereséget termelt tavaly a nyolc legnagyobb magyar bank. Az origó írása szerint az érintett pénzintézetek adózott nyereségének átlagosan 13,4 százalékos növekedése mögött azonban komoly emelkedések és visszaesések húzódnak meg.

Nem lett igazuk azoknak a szakértőknek, akik 2006-ban visszaesést jósoltak a bankszektorban. Az origó internetes portál írása szerint a 8 legnagyobb bank adózott nyeresége több mint 13 százalékkal nőtt.
Ez a növekedési ütem ugyan a korábbi években megszokottnál lassabb, de a gazdaság növekedésénél sokkal gyorsabb. A 8 bank tavaly 361 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, ebből az adózott eredmény 300 milliárd forint lett.

A legjobb eredményt az OTP érte el, a 300 milliárdos nyereségből több mint 187 milliárd forintos teljesítményével. A második helyen a Raiffeisen zárt, és még a CIB-nek sikerült felkerülnie a dobogóra.

A több mint 13 százalékos növekedés azonban vegyes képet mutat. Amíg az első négy helyezett bank növekedett, az utánuk következők azonban visszaeséseket könyvelhettek el. A legnagyobb csökkenést az MKB 32, míg a K&H 24 százalékkal könyvelhette el.

A 2006-os évet megelőzően gyorsabb volt a növekedés, évente átlagosan megduplázódott a pénzintézetek profitja. A lassulásra magyarázat a gazdaság alacsonyabb növekedési üteme, a banki különadó bevezetése, és nem utolsó sorban a lakáshitel felvételek dinamikájának lassulása.

Kérdés, hogy a 2007-es év meghozza-e, és milyen mértékű visszaesését hozza a szektornak. A bankok mindenesetre folyamatos költségcsökkentő intézkedésekkel készülnek, és több pénzintézetnél is az ott dolgozók jövedelmét, az eladásoktól tették függővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×