eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kevesebb a munkahely

Kevesebb idén a munkalehetőség az előző évek azonos időszakához képest - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal statisztikai és elemzési főosztályának vezetője, aki szerint a jelenlegi helyzet oka, hogy kevesebb a támogatott álláslehetőség.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal statisztikai és elemzési főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: jelentős a visszaesés a havi érvényes álláshelyeket nézzük. Ez az adott hónap elején még be nem töltött álláshelyek, valamint a tárgyhónapban bejelentett összes álláshelyek összege.

Lázár György hozzátette: ez az index különösen január hónapban mutat jelentős visszaesést az előző évekhez képest. Az előző két évben ez csaknem 60 ezer volt, idén azonban csupán 25 ezer.

Javul a helyzet?

A február havi jelzőszám már nem mutat ennyire komoly visszaesést: ebben a hónapban az üres álláshelyek száma 2005-ben és 2006-ban 59-60 ezer volt, míg 2007-ben 53 ezer. Várható, hogy tavasszal jobban beindul az emelkedés, azonban mértéke valószínűleg nem éri majd el az előző évekét - közölte a szakértő.

A visszaesés oka Lázár György szerint nem a munkaerőpiaci helyzet maga, hanem az, hogy kevesebb támogatott álláshelyet tudnak felajánlani a munkaadók.

Függ a mérettől is


A szabad állások országos megoszlása erősen összefügg a munkaerőpiaci helyzettel, és komoly különbségek tapasztalhatók: februárban Budapesten 6961 nem támogatott munkahelyet jelentettek be, ami egynegyede az országosnak - mondta a főosztályvezető.

A megye mérete is befolyásolja a szabad munkahelyek számát: Borsod megyében, ahol hagyományosan nem jó a munkaerőpiaci helyzet, 2100 munkahelyet jelentettek be. Szabolcsban még ennél is rosszabbak az állapotok: itt csupán 1012 állásról érkezett hír, míg Pest megyében közel 2600-at.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×