eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Stumpf: a profit nem lehet kizárólagos cél

A reformokat végig kell vinni, különben Magyarország végleg leszakadhat a térség többi országához képest - mondta Bokros Lajos a Túl a konvergencián című konferencián. A volt pénzügyminiszter szerint kicsi államra van szükség, mert az állami újraelosztás mérete agyonnyomja a gazdaságot. Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke úgy vélekedett: családközpontú, a közösség igényeit is figyelemmel kísérő, erős és szabályozó államra van szükség.

A meghirdetett reformokat végig kell vinni, különben Magyarország végleg leszakadhat a térség többi országához képest - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Túl a konvergencián című konferencián, amelyet a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és az ICEG Európai Központja szervezett.

Bokros kiemelte: a most folyó kiigazítás akkor lehet sikeres, ha a kormány következetesen végigviszi az államháztartási reformot, és radikálisan csökkenti az állami újraelosztás terjedelmét. A kormány előtt álló legnagyobb kihívás, hogy az országot megint növekedési pályára állítsa, amivel megállítaná a leszakadást - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

A CEU vezérigazgatója szerint szükséges lenne, hogy szülessen egy pártokon átívelő közmegegyezés arról, hogy állam kicsi legyen, mert az állami újraelosztás mérete agyonnyomja a gazdaságot. A mostani alacsony gazdasági növekedési üteme összefügg az állam túlsúlyos terjedelmével - emelte ki Bokros Lajos.

A volt pénzügyminiszter támogatja az oktatási és az egészségügyi reformot, ám kiemelte, hogy a többi területen még nem történt semmi.Erős, aktív és szabályozó államra van szükség, amely betartatja a szabályokat - hangsúlyozta Stumpf István a konferencián. A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: nincs szükség túlburjánzó és gondoskodó államra.

A Bokros-csomag idején létezett stabil fiskális egyensúly, ám rossz rendszert stabilizáltak, így újratermelődtek a problémák - mondta Stumpf István, hozzátéve: komoly probléma, hogy a politikai erők egymásnak feszülnek, és nem tudnak szakmai vitákat folytatni.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint új társadalmi, gazdasági stratégiára van szükség, amelyben a piacok a családok és az állam egyensúlyának megteremtése képes választ adni a felmerülő problémákra.

A politikai elemző leszögezte: a profit maximalizálás nem lehet kizárólagos cél, figyelembe kell venni a társadalmi jólét szempontjait is.

{{keretes_cim}}

Az adóelkerülés olyan méretű az országban, hogy gyakorlatilag másfél millió ember tart el tízmillió embert - mondta el a HBLF és ICEG konferenciáján Jakstiy György.

A Concorde vezérigazgatója szerint éppen ezért a megindított reformok önmagukban nem elegendőek, a társadalom morális tisztulására, szemléletváltásra is szükség van.

A szakember hozzátette: ha mindenki rendesen fizetne adót az országban, nem lett volna szükség a Gyurcsány-csomagra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×